Lyon'da Düğün, Stefan Zweig Kitap İncelemesi


Biliyor musunuz bilmiyorum ama Zweig eşi ile birlikte intihar etmiştir. Savaşın o yıkıcı yıllarında yazdıkları arasında, ruh halini en derinden hissettiğim kitap bu oldu sanırım.
Öykülerin böyle bitişi belki de yapacağı şeyin haberciydi. Yalnızlığını dile getiremedikçe konuşamadıkça belki de hikayelerine yönelmişti. Bunlar elbette ki benim görüşümden ibaret. Her koşulda bu üç öyküsünde savaşa olan yorgunluğunu, hissettiği yalnızlığı ve ölüm tasası yaşamadan sevdiği insan ile beraber ölmek istediğini bize söylüyor.
Her zaman derim Zweig benim için başka bir yazardır. Kitaplarını ne zaman elime alsam başka bir dünyaya tüm gerçekliği ile beraber adım atıyorum. Bu kitabı da bize 3 ayrı dünyayı önümüze seriyor. Keyifli okumalar dilerim.

Alıntılar:
bunları konuşabileceği birinin olmaması ne kadar zordu.
Sayfa 34 - iş bankası kültür yayınları


Şimdiye kadar kimseye söyleyemediklerini, hatta kendilerine bile itiraf edemedikleri şeyleri birbirlerine anlatıyordu bu iki yalnız insan,
'oysa birbirlerini doğru dürüst tanımıyorlardı bile. Fakat birinin yüreğinden kopan çığlık diğerinde karşılık buluyordu, çünkü onların acıları akrabaydi.'
Sayfa 19 - iş bankası kültür yayınları


çünkü acısını azaltmak istemiyordu, acı çeken herkes gibi acı çekmekten memnundu.
Sayfa 16 - iş bankası kültür yayınları


Kendi yazgıları karşısında çaresizce hiçbir şey yapamayan bu insanlar, başkalarına bir avuç mutluluk verebildikleri için çok mutluydular.
Sayfa 11 - iş bankası kültür yayınları


Fakat hayat mucizeleri sevse de, gerçek mucizeler konusunda cimri davranır.
Sayfa 12


Share on Google Plus

About gezen mühendis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi

  Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi Ufkunuzu genişletecek, bir çok olaya farklı açıdan yeni bir görüş kazanacağınızı düşündüğüm kitap. En azın...

Bu Blogda Ara