Muhabbet Kuşu ve Sık Sorulan Sorular

 Merhaba arkadaşlar :) Daha önce defalarca muhabbet kuşum oldu ve geçen ay yeni bir tane daha almıştım. Her kuşta aynı sorunlarımın baş gösterdiğini fark edince sonunda belki benim gibi düşünenler olabileceğini tahmin ettim ve bildiklerimi sizinle paylaşmak istedim :)



Kuşumu yeni aldım, ne su içiyor ne de yemek yiyor. Hatta aldığımdan beri aynı yerde duruyor...

Şimdi arkadaşlar biz bile yeni bir ortama girdiğimizde sessiz sessiz oturur yavaş yavaş açılırız. Kuşlar da öyledir. Arkadaşlarından yeni ayrıldılar ve hiç tanımadıkları bir ortama geldiler.  Zamanla açılıyorlar. Yemek yememe konusuna gelirsek sanırım hep biz yanında olduğumuz için yerinden kılmıdamıyordu. Ancak gönlüm el vermediği için ilk gün yemleri sadece ağzına yaklaştırınca yedi. Bu durum bir kaç gün devam etti. Daha sonra buna alışmasından korktuğum için böyle yapmayı kestim ve kendi gidip yemeye başladı.

Kuşumu kafesten çıkarmalı mıyım? Ne zaman çıkarmalıyım?

  Kuşlar uçmazsa şişmanlar ve göğüs kısımlarında yağlanma meydana gelir. Bu durum bir çok hastalığı beraberinde getirir. O yüzden kafesten çıkmaları ve rahatça uçmaları gereken bir odanız olmalı.
  Ne zaman çıkarmak gerekir derseniz kesinlikle en az bir hafta bekleyin derim. Ve bu süre boyunca odasını değiştirip durmayın. Çünkü şuan bile kuşumun odasını değiştirince pusuyor ve ilk aldığım günkü haline dönüyor. Ne kadar çabuk alışmasını istiyorsanız o kadar az hatta hiç yerini değiştirmeyin. Ben kuşumu ilk aldığımda eski kuşlarım gibi rahatlıkla uçar sandım ve iki hafta beklemeden ilk ötmeye başladığı zamanlarda hemen kapısını açtım. Haliyle dışarı çıktı ve nereye konacağını bilemediği için bir çok kez neredeyse duvara çarpacaktı. Neyse ki böyle bir sorun yaşamadım. O yüzden sabırlı olun ve size alışmasını bekleyin.

Kuşum kafesten çıkmıyor. Nasıl çıkarabilirim? Elime nasıl alıştırabilirim?

Öncelikle dediğim gibi en az bir hafta beklemelisiniz. Bu süre boyunca kuşunuzun yanında bekleyin. elinizi kafesin üstüne koyun ki elinizin ne olduğunu bilsin ve sakın onu ellemeye çalışmayın. zorla ellendiği için elinizi istemeyecektir ve bir kuşun yapabileceği tek şeyi yapacaktır: ısırmak... Bu yüzden ona ufak bir çocuğa gösterdiğiniz özenle bakın. Gerçekten sonucu göreceksiniz. 
 Yaşadığım erken kafesten çıkarma sorunu yüzünden tekrar pusmuştu. Aradan bayağı zaman geçtikten sonra kuşumu izlemeye ve benim hareketlerime alışmasını sağladım. ardından ellerimi hep görebileceği yere koydum. Daha sonra uzun bir süre onu izledim ve yemek yemediğinden emin olduğum bir zaman elime yem döktüm ve hiç abartmıyorum en az 15 dakika sadece yemesini bitirmesini hiç kıpırdamadan bekledim. Eve getirdiğim ilk günde benim elimden yediği için elime gelmekte sorun yaşamadı. Ancak bir şey eklemek gerek kesinlikle açlıkla terbiye etmeyin. Sadece izleyin ve yemediğinden emin olduğunuz bir sürede bu dediğimi yapın. Bunu bir kaç gün boyunca devam ettirin. 
Kuşunuzun kafesten çıkmaya yetecek kadar alıştığını düşündüğünüzde elinizi kafese sokun ve her zamanki gibi gelmesini bekleyin. Ardından yavaş yavaş çıkarın. Elinizi hızlı hareket ettirmeyin çünkü ne olduğunu anlayamadığı için korkuyor ve elinize gelmek istemiyor. 
Başka bir yöntem ise kefesin tepesini veya kapısını açmak. Merakına yenik düşen kuşumuz kafesten çıkmak isteyecektir. Ve elbette çıkacaktır. Çıktığı zaman nereye konacağını bilemediği için odada defalarca tur atacaktır. Çok fazla kımıldamayın ve bağırmayın. Onu yakalamaya çalışmayın. Elbette bir yere konacaktır. 
Ona odada tur atması için zaman verin ve bir yere konunca yavaş yavaş yaklaşın ve elinizi açın ve fazla yaklaştırmayın. Tüm o zaman boyunca kafesin içinde görmeye alışık olduğu eli gördüğü için sizin yanınıza gelecektir. 
Bırakın parmaklarınızla oynasın. Eğer ısırırsa hafif ittirin ki doğru bir şey olmadığını anlasın. 
Kuşunuz elinizle oynarken asla diğer elinizi işin içine katmayın. Konmasını istediğiniz parmağınıza kuşunuzun konması için yapmanız gereken tek şek dokunmak. Tam olarak göğsünün altı ayaklarının tepesi. Neresi olduğunu anladığınız zaman bir daha konması için zorluk yaşamayacaksınız. 
İlk denemeler gözünüze zor gözükebilir ancak bir defa yaptıktan sonra ne kadar basit olduğunu göreceksiniz. :)

Neden yavru kuş almak gerek?

Açıkçası nedeni oldukça basit. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi size daha rahat alışması için.
Yavru kuşları eğitmesi ve alıştırması çok daha kolaydır. Büyük kuşlar ise daha saldırgan olabiliyor. Ayrıca konuşmasını beklememiz çok daha zor.

Kuşum ısırıyor. Neden ısırıyor? Nasıl engellerim? 

Bir kuş kendisini savunmak ve karşısındakine güçlü olduğunu göstermek için ısırır. Ancak bu yaşlı kuşlar için geçerlidir.
Yavru bir kuş meraklıdır ve elinizin ne olduğunu, yenip yenmediğini merak eder. Ve 1 yaşındaki bir bebeği yapacağı gibi ağzına alarak dener.
Yavru kuşunuz yenmeyen bir şey olduğunu anlayınca vazgeçecektir. Eğer geçmezse her ısırdığında elinizle hafiften ittirin ki doğru olmadığını anlasın.
 Büyük kuşlar için yapabileceğim pek bir şey yok aslında. Bu yüzden yavru almak daha önemli.

Benim aldığım kuş yavruydu ve parmağımla oynamayı çok seviyordu. Yavru olduğundan olsa gerek acıtmıyordu. Şimdi büyüdü ve gagası acıtabilecek şekle geldi. siz siz olun acımıyor diye devam etmesine izin vermeyin. Her ısırdığında sert bir şekilde şapşik diyorum be kızıyorum. Hem parmağımla oynamayı kesiyor hem de beni tekrar etmeye çalışıyor. Bir taşla iki kuş :)

Kuşum yem kutusunu boşaltıyor ve içine giriyor. Neden?

Dişi kuşlar yumurtlama dönemine geldiği zaman içi boş olsa bile yumurtlar. Bu yüzden kendisine yuva yapmaya çalışır. Belli ki yem kutusunu gözüne kestirmiş :) Yuvalık alarak çözebilirmişiz. 
Daha önce hiç dişi kuş almamıştım böyle bir sorun yaşamamak için. Ancak kuşum erkek olmasına rağmen yemlikleri boşaltıyordu. Dedim hayırdır? Sonradan öğrendim ki sırf eğlence olsun diye erkek yavru kuşlar yem kutularını boşaltırmış. Şimdi kafesin olduğu yerler hep yem. Şuan bile tıkır tıkır ses geliyor. Sanırım gene yem kutusunu boşaltıyor :D

Kuşum dişi mi erkek mi?



Gagası dışında gözleri ve gagasının sağında ve olan tüyler de cinsiyeti ve yaşı belirlememizde yardımcı olur. Örneğin gözleri ne kadar koyuysa o kadar genç bir kuşunuz var demektir.

Kafesinde neden ayna olmamalı?

Tabii ki bizimle ilgilensin diye :) Kafesinde ayna olan kuşlar çevresinden ve çevresindeki kişilerle etkileşime geçmez. Neden geçsin ki karşısında tıpatıp ona benzeyen bir kuş varken. Aynası olan kuşlar insanlara karşı daha asosyal ve oyun oynamaya isteksiz. Oyüzden siz siz olun ayna kullanmayın.

Yavru kuşa neden yem dışında bir şey verilemez?

yavru kuşların henüz bağırsak sistemi gelişmemiştir ve bunları yemek onu hasta eder. 

Kuşu cereyanda bırakırsak ne olur?

Aslında sonucunu hepimiz biliyoruz. bu yüzden kuşumuzun kafesinin yerini iyi seçmemiz gerekir. Eski kanaryam sırf bu yüzden ölmüştü. AYNI ZAMANDA UNUTMAMAK GEREK KUŞUMUZU SATIN ALDIKTAN SONRA KESİNLİKLE SERİN HAVADA YÜRÜYEREK GETİRMEMEMİZ GEREKİR. iki dakika aldıkları bir soğuk bile onları hasta etmeye yetebilir. Ayrıca odayı havalandıracağımız zaman, hava serin ise başka bir odaya almakta yarar var.

BONUS:

Kuşunuzu sakın kavramayın arkadaşlar. Aylardır ısırmayan kuşum dün ilk defa ısırdı. Nedeni ise ilk defa onu kavramış olmam. Akşama kadar da benimle konuşmadı. Sabah barıştık ama eskisi kadar elime gelmek istemiyordu. Şimdi tamamen barıştık çünkü onu kavramayacağımı biliyor. Eğer zorunda kalmasaydım asla bunu yapmazdım da. Siz siz olun onun güvenini kıracak bir şey yapmayın. Asla açıkla veya tüylerini keserek onu eğitmeye çalışmayın. Bu sadece zorunda olduğu için yaptığı bir şey olacaktır ve aslında sizden nefret edecektir. 
Eğer kuşun güvenini kazanırsanız ne şebeklikler yaptığına siz bile inanamazsınız :) 




Şimdilik aklıma gelen sorular bu kadar. Eğer merak ettiğiniz bir şey varsa yorum yoluyla bana ulaşabilirsiniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Artık gitsem iyi olacak bilgisayara oturduğumu gördüğünden beri yanına çağırıyor. Hepinize iyi eğlenceler :)
Share on Google Plus

About gezen mühendis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

173 yorum:

  1. Benim kusum sanki küsmüs erkek kusum öldü neden öldü bilmiyorum ve dişi kuş kaldı vee oda elimi görünce hemen yuvaya giriyor.cıkmiyor elimi koydugumda ise ses cıkarmaya baslıyor yeni bugün dür kutudan cikıyor ama elimi gördümü kacıyor lutfen yardım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisini bir aldıysan yalnızlıktan dolayı olabilir. Şöyle ki biz de birini kaybedince üzülüyoruz.
      Ses konusuna gelirsek kuşlarda kızdığı anlarda çıkardığı sesler vardır. Örneğin benimki gece uyumak istediğinde veya kuyruğuna dokunduğumda o sesi çıkarıyor. Bunu ötüşünden rahatlıkla ayırt edebilirsin. Ve eğer öyleyse onu zorlamadan ilk günkü gibi elini gördüğü yerlere koy. Açlıkla terbiye etmeden yem ver. Uzun lafın kısası tekrar güven ortamını oluşturmaya çalış. Eminim ki işe yarayacaktır. :)

      Sil
    2. Merhaba benim kuşum ele alıştı sanırım hiç korkmuyor 2.5 hafta oldu geleli yaşı küçük gibi duruyor bugün kafesinin kapağını açtım benden korkmuyor fakat dışarıda çıkmıyor sık sık odasını değiştirdiğimiz için olabilirmi ilk defa kapağını açtım kafesin dışarı çıkması için

      Sil
    3. Merhaba benim kuşum ele alıştı sanırım hiç korkmuyor 2.5 hafta oldu geleli yaşı küçük gibi duruyor bugün kafesinin kapağını açtım benden korkmuyor fakat dışarıda çıkmıyor sık sık odasını değiştirdiğimiz için olabilirmi ilk defa kapağını açtım kafesin dışarı çıkması için

      Sil
  2. Benim kusum sanki küsmüs erkek kusum öldü neden öldü bilmiyorum ve dişi kuş kaldı vee oda elimi görünce hemen yuvaya giriyor.cıkmiyor elimi koydugumda ise ses cıkarmaya baslıyor yeni bugün dür kutudan cikıyor ama elimi gördümü kacıyor lutfen yardım

    YanıtlaSil
  3. İnş kardes ama elimi gordügü gibi ötüyor deli oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüylerini koparmadıkça sinirlenmesi çok sorun değil ama sen genede tedbirli ol ve ilk günkü gibi davran. Dediğin gibi inşallah düzelir :)

      Sil
  4. Benım muhabbet kusum var 4-5 aylık elımden yem yiyor fazla korkmuyor yerken yavas hareketlerle sevıyorum ama elıme cıkmıyor senın dedıgın gıbı aynısını yapıp oyle cıkmasına ugrasıyorum fakat olmuor fazla korkmuyorda lutfen yardım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yavruysa zamanla eline kendi çıkmak isteyecektir zaten merak etme :) elinden korkmayıp yem yemeye gelmesi bile çok iyi bir şey. eğer eline gelmesini istiyorsan işaret parmağını tünek gibi kullanmasını sağlayabilirsin ilk zamanlar (ve alırken de gel gibi bir şey de böylelikle ilerideki zamanlarda uzaktan çağırdığında bile gelir.)
      işaret parmağını ayakları ve karnı arasındaki noktaya hafifçe değdir kendiliğinden eline çıkıyor. Bana bunu kuşu aldığım yerdeki biri öğretmişti. emin ol deneyince korkulacak bir şey olmadığını göreceksindir :)

      Sil
  5. Benim bir muhabbet kuşum var cinsiyeti erkek . Bize daha iyi alışması ve eğitmek için yavruyken pet shoptan aldım.Alalı 1yıl oldu . Çok iyi anlaşıyoruz . Bir ara bir yakınımız bize dişi bir kuş getirdi ve bizde ona bakmak zorunda kaldık ama aynı kafese de koymak zorunda kaldık çünkü bir kartonda kuşu verdiler . Dolayısıyla bizim kuşla birlikte yaşamaya başladılar. Ama dişi olan kuş çok asi ve ısırmaya endekslenmiş bir kuştu. Bizde 3-4 ay kadar kaldı sonra dişi habire kavga çıkardığı için onları ayırdım.Ve geri teslim ettim. Ayrılalı çok oldular zaten ancak dişi kuş gelmeden biraz önce ben kuşumu sevebiliyordum ama dişi çok asi olduğu için ona da ısırmayı teşvik etmiş şimdi sevemiyorum . Ama birazcık elimi değdirebiliyorum kafasına ama hemen kaçıyo onun dışında birbirimizi çok seviyoruz. Bunun için bana çözüm sunarsanız sevinirim. ve ayrıca şu sıralar kuşum kafasını tüneme yeri yardımıyla kaşıyor banyo yaptıramıyorum sevmiyor ama Kafesini temizlerken zorda olsa sağlığı için yıkıyorum ama bir faydası olmuyor yine kaşınıyor ve bu da beni korkutuyor bit haşere ilacı vardı kuşlar için yaz zamanı kullanmıştım o da içe yaramıyordu çok korkuyorum lütfen bu sorunlarım için yardım edin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://i.hizliresim.com/1MplaN.jpg bu benim kendi kuşum için kullandığım sprey. Temizliği için kullanılıyor. almanı öneririm :) elbette suyla aldığı duşun yerini tutamaz ancak çekilme fırsatı olmadan temizleniyor bu gibi anlar için ideal. alırsan (satan adam da tabii ki der) gözlerine dikkat et gelmesin sırtı dönükken kullan.

      ayrı kafesler olmaması durumuna çok üzüldüm umarım bir an önce eski durumuna döner :( Ne kadar değişmiş olursa olsun o senin kuşun ve elbetteki sana olan sevgisi değişmedi :) kuşunu kimse senden iyi tanıyamaz sevdiği şeyleri elinin yakınında tut gelmek isteyecektir :) örneğin benim kuşum tam bir elma ve telefon hastası :D eminim seninkinin de bayıldığı bir şey vardır :) kuşun onunla oynarken ellemene pek bir şey demeyecektir umarım işe yarar :)

      Sil
    2. http://hizliresim.com/1MplaN

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim . Ve evet benim kuşumunda hastası olduğu şeyler var örneğin papatya çayı marul elma maydonoz ve senin de söylediğin gibi telefon :D hatta bazen ekrana basıyor ama küçük gagasını algılayamıyor telefon :D Umarım tekrar sevilmeyi özler ve onu doya doya sevebilirim . Ve cevabın için çok teşekkür ederim :)

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. rica ederim her zaman :)

      Sil
    6. Banada yardımcı ola bilecek arkadaşlar varmı acaba

      Sil
  6. kuşumu alalı 2 ay oldu fakar kendi isteği ile kafesi açık olduğu halde 1-2 defa çıktı. ben onunla konuşurken nadiren ötüyor. internetten erkek muhabbet kuşu sesi açınca çok güzel ötüyor. elden aşırı derecede korkuyor. kafesindeyken el kafese yaklaşınca kaçıyor. ballı yemini yemiyor. ne yapmaıyım. konuşurken gagasını hareket ettiriyor ama ötmüyor. yardım edebilirmisiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı kuşların alışma süreci diğerlerinden farklı olabiliyor. aslında anlattıkların genel olarak yeni alınan kuşların özellikleri endişelenme :)
      kuş alırken önerilen en önemli şeylerden biri de elinizi kafese yaklaştırınca gitmeyen birini seçmekte yatıyor.
      2 ay hala yeni sayılır merak etme :) zamanla alışacaktır. Bu süreci hızlandırmak için sık gittiğin/bulunduğun bir odada tutmakta fayda var. lakin kendi odanda tutup uçması için salona götürürsen gene sorun yaşayacaksındır.
      sürekli televizyonu açık tutabilirsiniz.şahsen benim kuçum müziğe göre ötmeye çalışıyor sizde de umarım işe yarar. :)
      yem için önerim sadece yem değiştirmek. bazı kuşlar yemlerini beğenmeyebilir. eski yemini kafesin dışına fırlatan bir kuşum vardı ve yemini değiştirene kadar bunu sürdürdü. bazen böyle şeyler olabiliyor.

      Sil
    2. peki yanına yeni bir kuş alsam sorun olurmu ?

      Sil
    3. daha yeniyken almakta fayda var bence uygun bir zaman. Ancak bir kuş daha olduğunda konuşmayı öğretmek zorlaşır bunu unutma :)

      Sil
  7. Dişi kuşum kuluçka döneminde.Yemek yemiyor su içmiyor.sizce şırıngayla beslemeli miyim?Tüyleride dökülmeye başladı.Erkek kuş beslemiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef bu konu hakkında bir bilgim yok. normal şartlarda beslemesi gerekirdi... Dilersen kendin besleyebilirsin lakin dediğim gibi bu konuya pek hakim değilim bir veterinere sorman daha sağlıklı olabilir.

      Sil
  8. Merhaba bende iki muhabbet kuşu var ama yuvaya girmiyorlar bide bugün başka bi muhabbet erkek kuşu da aldım o ayrı. Kafes de aynı oda da olursa sıkıntı olur mu ?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba ben iki tane 3 aylık muhabbet kuşu aldım 4 5gün oldu ama benden kaçıyor elime geliyor kafesten çıkaryıyorum elimden yem yiyor ama uçuyor bidahada elime gelmiyor kafedin üstüne gidiyor yere perdeye konuyor elime gelme için ne yapmalıyım ben istiyorum elime gelsin omzumda gezsin ama olmu konuşuyorum onlarla çağırıyorum ama gelmiyo çıkınca hep kafesin üstünde içinede girmiyor zorlanıyorum ne yapıcamı bilmiyorum lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hala yeni sayılır merak etme :) açıkçası her kuşun konduğu bir yer vardır...
      eski kuşum başımda- saçımdan ayrılmazken yeni kuşum kolumdan ayrılmıyor, papağan tutarcasına gezelim istiyor :D zamanla sende konmayı sevdikleri yeri fark edeceksindir ama önceden alışmalarını sağlayabilirsen hep senin istediğin yere konabilirler :)
      klasik olacak ama onlara biraz daha zaman tanı daha yeni bir hafta olmuş genelde bu kadar kısa sürede bile kafesten nadiren çıkarlar :)

      Sil
  10. Merhaba 1 haeftalık muhabbet kusum var ama elımden bısey yemıyo hep yemlıkten yıyo hic dokunamıyom neden ve buyuk aldım o yuzdenmı cevaplarsanız sevınırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhabet kusum Genc o yuzdenmi kacıyo yoksa alısmadımı daha bana ?

      Sil
    2. genç - yaşlı muhabbet kuşları yavrulara göre daha asi ve başına buyruk olabiliyor. Bunun etkisi tabii ki çok büyük. eğer yemlikten yemeğe alıştıysa kafes içinde eline gelmeyecektir. Bunun yerine odada biraz tur attıktan sonra elinden yem verebilirsin. Eminim gelecektir. Lakin açlıkla terbiye etme bunun yerine zaman tanı ve oynarken, uçarken yorulmasını bekle :)

      Sil
  11. Kuşum iki haftadır ishal ne kullanmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kuşlarda ishal önemli bir sorundur. Isı kaybedecekleri için vücut ısılarını korumakta zorlanırlar bulunduğu odayı sıcak tutmakta fayda var lakin aşırı sıcaktan bahsetmiyorum 23-24 derece gibi.
      Aynı zamanda suyunu daha sık değiştirmelisin, her zaman temiz olduğundan emin ol :)
      Ama dediğim gibi ishal kuşlar için önemli bir sorun dikkatli olmakta fayda var.

      Sil
  12. yavru kuşa yem dışında birşey verilmez dediğiniz yeni doğmuşlara mı yoksa 2-3 aylık kuşlar da dahil mi bu gruba? ben dün akşam 3 aylık kuşuma muz yedirdim de.. sorun olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emin olamadım kusura bakma lütfen.
      Açıkçası pet shopta bana ''marul felan yedirme daha sindirim kanalı tam gelişmedi' demişti ve o kuşum da yaklaşık 3 aylıktı.
      Yeni doğmuş kuşlara kesinlikle verilmez diyorum ama 3-4 aylık kuşlar için tam bir sınırlandırma yapamayız sanırım. Ama dediğim gibi emin değilim...

      Sil
  13. Merhabalar,

    Muhabbet kuşum son zamanlarda kafesinden dışarı çıkmak istemiyor, hareketsiz, konuşmuyor ve akşamları sürekli uyuyor. Daha önceleri kafesin kapağını açar açmaz dışarı çıkar ve saatlerce bizimle vakit geçirirdi acıkınca kafesine girip yemini yer ve tekrar dışarı çıkardı. Yaklaşık bir ay önce eşimin şehir dışına tayini çıktı. Ben de çalıştığımdan dolayı gündüzleri evde olamıyorum. Kısacası bir aydır evde televizyon haricinde bir ses olmuyor. Son 2-3 haftadır benimle olan iletişimi gittikçe azaldı ve kafesinin kapağını açıyorum dışarı çıkmıyor. Dün akşam eve geldiğimde kafesinin yine kapağını açtım dışarı çıkmayınca elimin üstüne atladıktan sonra omzuma koydum. Uzun süre omzumdan inmedi, omzumdayken biraz rahatsız ettim uçmaya çalıştı ve yere düştü, bir türlü uçamıyor. Akşam elimden yem vermeye çalıştım 1-2 saat boyunca oralı bile olmadı. Sadece 3-5 tohum yemeye çalıştı o kadar.

    Hemen veterinere götürdüm. Veteriner Psikolojik olduğunu söyledi ve suluğuna katmam için selenyumlu bir toz verdi. İçim rahat etmedi kuşçuya götürdüm. Hiçbir şeyi yok dedi kafesinin içine ayna taktı bir zaman sonra düzelir dedi. Ama hasta olmasından korkuyorum. Ne yapabilirim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Aşağıda resmini bulabilirsiniz.

    http://i.hizliresim.com/kB0X0y.jpg

    [url=http://hizliresim.com/kB0X0y][img]http://i.hizliresim.com/kB0X0y.jpg[/img][/url]

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi günler,
      Benzer bir sorunu daha önce bende yaşadım. (Bir sorundan ötürü kafesten çıkaramadım.) bir süre sonra kafesi açtığımda uçamamış üstüne de düşmüştü. Bende yere koyup yerde yürüttüm kafeste durmasından daha iyi olacağını düşünerek. Ufak ufak mesafeleri uçarak gitmeye başladı bir süre sonra eski haline döndü. Benzer bir şeyler uygulayabilirsiniz. Ancak benim kuşum hep yerde gezerdi onu da dipnot olarak söylemek isterim.

      Ayna konusunda iyi yapmışsınız. Tüm gün yalnız hisseden kuş için iyi olabilir. Okul zamanlarında bende aynı şekilde aynı takıyorum hafta sonları çıkarıyorum :)

      son olarak toz için bir şey diyemem bilgim yok lakin birkaç yorum üstteki spreyi bu durum için de önerebilirim. Kuşa bir canlılık getirdiği kesin :)
      evde olduğunuz süre kısıtlıysa kuş kafeste kalacaksa bile aynı odada olmanız bu süreç için faydalı olabilir.

      Umarım hemen eski haline döner :)

      Sil
  14. Hocam ben yeni bi muhabbet kuşu aldım açıkçası acemiyim şimdi bizim kuş tavandaki bu kartonpiyer korton gibi olan dosemeleri ısırıp parçalayıp dokuyor bide geleli 3 hafta oldu odaya alıştı eve alıştı kafesini açınca uçuyor ama kimseye gelipde konmuyor birde parmağımi kafesten içeri koyuyorum kaçıyor bide kuşu nasıl yikayabilirim bi bana şu sorduğum sorulara cevap verip bana bu işi anlatsan çok iyi olur şimdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pet shoplarda kuş banyosu satılıyor. Peki ben aldım mı? Niye alayım :D Kuşlar zaten suyu severler ( istisnalar hariç) o yüzden sık konduğu yere girebileceği bir çay tabağı olur düz bir şey olur koyuver gitsin boş yere para harcama derim :D
      Diğer soruna gelirsek kuşun tünek dışında bir şeyleri kemirip yutması çok da iyi değil tabii ki. ilk geldiğinde benim ki de yere konup duvar köşelerini kemiriyordu. Kuş taşı aldıktan sonra bıraktı belki işe yarar ama bilmiyorum.
      Ele konması da yakın zamanda gerçekleşir. Yemek yemediğinden emin olduğun bi zaman eline yem koyabilirsin ama AÇLIKLA TERBİYE ETME. Aynı şekilde meyve- çubuk krakeri de bu yolla yedirebilirsin eline yakın olduğu için üstüne çıkabilir.
      Bir de tepedeki yazıda belirttiğim bir yol var... ayakları ile göğsü arasındaki o noktaya parmağını tünek gibi yapıp hafifçe dokunabilirsin. kesinlikle işe yarıyor.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim sagolun ben tam bilmediğim için yavaş yavaş alışmaya calisiyorum

      Sil
    3. rica ederim :9 umarım hemen alışırsınız :)

      Sil
    4. Ben tunek gibi yapip elimi degdiriyorum. Once bakiyo 1 saniye falan sonra da elimin ustunde basarak ustunden atliyo.

      Sil
    5. onu bana da yapıyor :D yakınında tutmak yerine direk dokundur derim :)

      Sil
  15. Benim muhabbet kuşum dişi ve yavru. Daha dün aldık. Kafesinde de bir tane aynalı salıncak var ve biz yabancılık cekmesin diye bugün çıkarmak aklımıza geldi ama çıkarmadık. Çok alıştı ve hiç üstünden inmiyo. Şimdi veya bundan sonra çıkarsak bisey olurmu. Ve kuşum bizden gizli yem yiyo. Biz varken ne su içiyor ne yem yiyor. Sizin dediginiz gibi herhalde yeni geldiği için yemle boykot yapıyor olabilir. Cevaplarsaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer onunla oynayabileceğiniz veya yanında durabileceğiniz bir zaman değilse ayna o kadar da sıkıntı olmaz. Ama çok da alıştırmayın çünkü çıkarınca saldırganlaşabiliyorlar.
      bir kaç güne siz olduğunuz halde yem yemeye başlar klasik yeni alınan kuş hareketi merak etmeyin :)

      Sil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. Slm benim muhabbet 4 aylik ve alali 1 ay oldu cok nadir geliyo elime kafesinin ustunde duruyo genelikle elime geldigi zaman cok acitmiyo ama hep istiriyo ve kafesin demirlerinide istiriyo kafesin icinde falan elime geliyo disari cikinca kafesin ustune konuyo lambaya konuyo sonra geliyo ve hemen gidiyo ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazıda da belirttiğim gibi Şuan yavru olduğu için acıtmıyor lakin büyüyünce sorun olacaktır bu huyundan hemen vazgeçirin.
      Dışarı çıkınca kafese konması normal, sonuçta tüm gün orada oluyor.
      elinde kalması için eline elma gibi yiyebildiği besinlerden alabilirsin etkili olacaktır.

      Sil
  21. Merhaba,
    Muhabbet kuşumu alalı 9 gün oldu bu güne kadar çok iyi anlaşıyorduk, her elimi uzattığımda elime geliyordu, boynunu kafasını kaşımama izin veriyordu ama şimdi sürekli ısırmaya çalışıyo ve ısırıyorda elime gelmiyo kendini geri çekiyo, nedeni ne olabilir, ne yapmalıyım sizce yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer öncesinde ısırmıyorsa son zamanlarda yaptığınız bir şey rahatsız ediyor olabilir. Örneğin benim kuşum sadece kuyruğuna dokununca ısırmaya çalışıyor. Onun da öyle bir alışkanlığı olabilir.
      Diğer yandan acıkma durumunda da el ile çok oynamaya başlıyorlar veya ben sürekli elimden meyve felan verdiğimden benim kuşum acıkınca da yapıyor.
      eline geri gelme konusunda meyve ile ilgisini çekebilirsin. Telefon da oldukça etkili oluyor ama alıştırmanı tavsiye etmiyorum çünkü arada uçtuktan sonra telefonun üstüne konmaya başlıyor :D Ama işe yarıyor mu? kesinlikle evet. Tabii ki bunu da hızlıca yapmamalısın. ilgisini çektikten sonra yaklaştırman lazım.

      Sil
  22. Ben en çok mavi renkli bi muhabbet kusu almak istiyodum dün petsoba gittim mavi rengi yoktu ben de kusu çok istediğim için beyaz renkli aldim ama daha sonra başka bi petsop da mavi renkli bi kus gördüm dayanamayıp onu da aldim birinin cinsiyeti erkek ama diğerinden emin değilim bu arada ikisinin yasi da küçük ama en son aldığım kus bana yavaş yavaş alışmaya başlamıştı kafese yaklastigimda kaciyo ama ben onunla konuşunca arada ötüyoďu ama ilk aldığım kusla ayrı kafeste ama aynı odada kalıyorlar çünkü ev 1+0 bu yüzden onları ayiramiyorum en son aldığım kus ben konuştukça arada otuyordu ama artık birbirlerinin seslerini duyduktan sonra benim sesime karşılık vermeye ye başladı sadece birbirleriyle konuşuyorlar ben ne yapmalıyım bana alismasini istiyorum ama iki tane kus ayrı kafeste olmalarına rağmen birbiriyle konuştukları sürece bana alismalari zor gibi gorunuyo ben ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiçbir zaman aynı anda 2 kuş beslemedim. Buradaki çoğu şey tecrübelerimden ama bu beni aşıyor.
      Ancak bir yerde okumuştum aynı anda iki kuşun olması ayna olması ile aynı şeye denk geliyormuş. Dilersen aldığın pet shoptan fikir edinebilirsin hepsi çok yardımcı oluyorlar bu konuda. Kusura bakma lütfen. Umarım bir an önce alışırlar.

      Sil
  23. Yine de Teşekkür ederim ben bisey daha sorabilir miyim kuşlardan biri çok hareketli kafesin tellerine tırmanıp duruyo oyuncagiyla sürekli oynuyo ve ben yaklastigimda kacmiyo ama diğeri çok hareketsiz sürekli aynı yerde duruyo daha elimi yaklastirmadan hemen kaciyo gece ışıkları kapatınca yer degistiriyo sadece acaba hasta mi yoksa alışamadı mi diye düşünüyorum ama ikiside aynı gün geldi eve

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çoğu kuş uyurken kendine en rahat gelen yeri seçip orada uyur.
      hasta olduğunu sanmıyorum. Alışma süresi her kuş için farklı olabiliyor. Ama dilersen garantiye almak için baktırabilirsin.
      İkisini farklı yerden aldığını söyledin. Getirirken rüzgara felan maruz kaldıysa o da etkileyebilir.

      Sil
  24. Arkadaşlar iyi akşamlar,bir süredir il dışındayım ve 2 tane kuşum mantar hastalığına yakalanmış. Bir tanesinin durumu çok ağır yem yiyemiyor,yerden kalkamıyor ayakları ağrıyor sanırım hastalıktan dolayı.[derisi çok değişmiş] gagasından dolayı da yemlenemediği için çok halsiz. Kuşlarım ölüyor Lütfen yardım edin napabilirim nasıl beslemeliyim ne tür tedavi etmeliyim burda kuştan anlayan veteriner hiç yok neredeyse lütfen acil yardımmmm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun :( konu ile çok bilgim yok o yüzden biraz araştırdım ve bir siteden buldum. Umarım işine yarar...

      ALINTI: ''Kuşunuzu öncelikle ölü deri dediğimiz bölgeyi oksijenli su ve kulak çubuğu yardımızla temizlememiz gerekiyor temizlerken de göreceksiniz zaten ölü derinin altında canlı deri çıkacak iyice temizledikten sonra eczanelerde satılan (troysd )mantar kremini kullanmanızı tavsiye ederim. Kremi sürerkende kuşunuzun gaga altında,gaga yanlarına ve özelliklerde ayakların dirsek kısımlarına kadar sürünüz ..
      Bu şekilde 4 gün sadece sabah akşam krem sürmeniz yeterli olcaktır 4 gün sonda göreceksinizki kuşunuzun eski sağlığına ve görüntüsüne kavuşmuş olacaktüylerin olmadı yerde yaklaşık 15 ila 20 gün içerisinde tüyler çıkmaya başlayacak. Tedavisinde geç kalınmış kuşlarınız da olsa bu şekilde uygalamanız gerekir onlarda eski sağlığına kavuşur fakat bazı geç kalınmış kuşlarınızda bellibir süre gaga ve tırnaklarını düzenli bir şekilde kesmek zorunda kalabilirsiniz ….''

      yazıyı aldığım siteye ulaşmak istersen : http://www.kuscubayramakyildiz.com/tecrubelerim/muhabbet-kuslarinda-mantar-hastaligi-ve-tedavisi.html

      umarım hemen eski sağlıklarına kavuşurlar :(

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim ilginize ilgilenmeniz bile büyük bir şey tabiki böyle bir durum için fakat ben de bunların tamamını araştırdım. Kuşlarıma yaptım. Ama faydasının olmadığını fark ettim sonrasında buraya yazma gereği duydum. Şimdi söylenen merhemin aynısını almaya gideceğim eczaneden ve oksijenli su ile temizlemeye çalışacağım tekrardan.

      Sil
  25. Merhaba daha öncedende size yazmıştım ve yardımcı olmuştunuz . Gerçekten de işe yaradı artık kuşum kendi dahi istiyor sevmemi o zamanlar söyleseydiniz kesinlikle inanmazdım ama şimdi sevdiğim zaman gözlerini kapatıyor boynunu çeviriyor kaşıttırıyor eski günlere kuşumu Gine alıştırabildiğim için çok mutluyum çok teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yaramasına çok sevindim :) İnşallah her zaman böyle olursunuz :) :))

      Sil
  26. Arkadaşlar iyi akşamlar,kuşumda mantar hastalığı var diye yardım istemiştim. Dün kuşumun ayaklarını temizlerken tırnağı parmak kısmıyla elimde kaldı. Ayağı çürümüş gibi resmen. Kopuyor tırnak ve parmakları. Ve ayak yüzeyinde,tabanında şişmeler mevcut. Ayaklarını kullanamıyor hayvan. Durum gittikçe kötüye gidiyor,burda yardımcı olabileek kimse yok ve forumdan çözümler arıyorum. Acı çekiyor resmen kuşum,anlayan hiç kimse yokmu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke elimden bir şey gelse :( Eminim yakın çevrende veteriner bulunuyordur kendin mudahale etmekten ziyade onlara mı götürseniz? Benden daha çok yardımcı olabileceklerinden eminim :( Gerçekten çok üzgünüm :( :(

      Sil
  27. Gerçekten durumu çok kötü ve acısına son vermek istiiyorum. Yaptığım şeyler birşeye yaramıyor,bende çok tedirginiim,hem kuşumu çok seviyorum hemde vebalini almak istemiyorum napmam lazım allah aşkına olduğunuz yerde bir veteriner vs. varsa ona sorun bişeler yapın durum aynen böyle yardımcı olun çok ihtiyacım var..

    YanıtlaSil
  28. 3-4 ay önce aldığım dişi kuşum öldü. yerine 2 gün önce erkek bir kuş aldım. bu kuşda sürekli kafese arkası dönük duruyor. bize karşı arkası dönük duruyor. birkaç defa balkona çıkarttım havalar çok sıcak diye karşı komşumuzun kuşlarıyla beraber ötüyor. yem de çok fazla yemiyor. ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 gün çok az bir süre. Yazıda da belirttiğim gibi kuşların alışma süresi 1 haftayı bulabiliyor. Şimdilik sizinle ilgilenmemesi gayet normal. Yem olayını da siz yanınızda olduğu için yemiyordur. Aslında sorunun cevabı daha detaylı bir şekilde yazıda anlattım :) Umarım bir an önce alışır :)

      Sil
  29. Merhaba, ilk defa bir kus aldim cekoslavakyali yesil bir yavru kus.
    Sag ayak parmagini kiviramiyor ve tirnaklari cok uzun kesmeli miyim acaba tüle takilip incitmis olabilir,parmaginda kanama veya morluk yok gagasi ve sol ayagiyla kafesin icinde dolaniyor.Yorumlarda zamanla gecer diyorlar.Veterinere goturmeli miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı kuşlar uyurken bile bir ayağını kaldırarak uyurlar o yüzden bende zamanla geçer diye düşünüyorum. Ancak içiniz rahat etsin istiyorsanız götürebilirsiniz tabii ki

      Sil
  30. Merhaba, ilk defa bir kus aldim cekoslavakyali yesil bir yavru kus.
    Sag ayak parmagini kiviramiyor ve tirnaklari cok uzun kesmeli miyim acaba tüle takilip incitmis olabilir,parmaginda kanama veya morluk yok gagasi ve sol ayagiyla kafesin icinde dolaniyor.Yorumlarda zamanla gecer diyorlar.Veterinere goturmeli miyim?

    YanıtlaSil
  31. Merhaba, ilk defa bir kus aldim cekoslavakyali yesil bir yavru kus.
    Sag ayak parmagini kiviramiyor ve tirnaklari cok uzun kesmeli miyim acaba tüle takilip incitmis olabilir,parmaginda kanama veya morluk yok gagasi ve sol ayagiyla kafesin icinde dolaniyor.Yorumlarda zamanla gecer diyorlar.Veterinere goturmeli miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tırnağını senin kesmendense bir veterinerin kesmesi daha iyi olabilir. Ben kesmekten ziyade törpü tünekleri kullanıyorum. Pet shoplarda satılıyor sana da öneririm kısa sürede tırnakları düzeliyor.

      Sil
  32. Yavru muhabbet kuşumu yeni aldım 1 aylık onu nasıl eğitmeli ve bakmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu oldukça geniş bir soru :) Yakın zamanda bununla ilgili bir yazı yazmayı düşünüyorum. Ama ne kadar ilgilenirsen daima o kadar fazla karşılığını göreceksin :)
      yapmasını istemediğin şeyler yapınca 'hayır' deyip kafasına üfleyebilirsin. Veya istediğin bir şey yaptığında biraz meyve verebilirsin. Bu örnekler çoğaltılabilir :)

      Sil
  33. Kuşum hep elimi ısırıyor, hiç elime gelmediği için arka kanadını bantların elimde bir süre duruyor ama kafesine yaklaşınca hemen kafesine atlıyor, elimle yem yedirmeye çalıştım ama yemedi lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
  34. Kuşum hep elimi ısırıyor, hiç elime gelmediği için arka kanadını bantların elimde bir süre duruyor ama kafesine yaklaşınca hemen kafesine atlıyor, elimle yem yedirmeye çalıştım ama yemedi lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kanatlarını bantladığın bir kuşun sana sevgi göstermesini bekleyemezsin.

      Sil
  35. 6 aylık muhabbet kusu aldım kuş surekli degisik ses çıkarıyor ses çıkarırken kafasını aşağı yukarı hızlı sallıyor nefes alırken kuyruğu aşağı yukarı hareket ettiriyor ve kakasini bıraktığı yerin etrafındaki tüyler nefes aliyomus gibi hareket ediyor burnunda nokta nokta kizarmalar başladı ve kusu alali 10 gün oldu ne yapmalıyım ve ne olmuş olabilir yardım edersen sevinirim

    YanıtlaSil
  36. 6 aylık muhabbet kusu aldım kuş surekli degisik ses çıkarıyor ses çıkarırken kafasını aşağı yukarı hızlı sallıyor nefes alırken kuyruğu aşağı yukarı hareket ettiriyor ve kakasini bıraktığı yerin etrafındaki tüyler nefes aliyomus gibi hareket ediyor burnunda nokta nokta kizarmalar başladı ve kusu alali 10 gün oldu ne yapmalıyım ve ne olmuş olabilir yardım edersen sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiçbir fikrim yok. En kısa zamanda veterinere götürmeni öneririm. Kuşlar da çok ciddi hastalanabiliyor. Umarım bir an önce geçer :(

      Sil
  37. Merhabalar, ben 1.5 hafta önce 7-8 haftalik bir erkek muhabbet kuşu aldim. Erkek olduğu çok belliydi, koyu lacivert gagasinin üstü. Kusum yaklasik 1 hafta hic bir sekilde ne öttü ne de hareket etti. Ama son bir kac gündür günde 5 dakika da olsa ara ara ötüyor. kusumun adi memati (esim sagolsun memati diyip durunca adi öyle kaldi:D). Benim sorun su ki kusum yemligin yerini bilmesine ragmen ordan ne su iciyor nede yem yiyor. Ilk günden beri elimle besliyorum. Su icmesi icin de yere kap koydum ordan iciyor suyunu, bu durum aliskanlik haline gelir mi? Ve ayrica kusum yerde kösede duran su kabinin dibinde saatlerini gecirebiliyor sanki saklanmak ister gibi orda duruyor, sıkılınca ordan ayriliyor. 2.sorum ise elimden yem yemesine ragmen ve kendini oksatmasina ragmen elime cikmayi inatla redd ediyor ve sizin metodunuzla elime aldigim anda geri zipliyor, tuhaf mi bu? Ayrica cok kasiniyor kusum, sürekli gagasiyla kuyrugunu gögsünü ve kanatlarini kasiniyor, 2 kere de ucmadigi halde yerinde durarak kanatlarini hizli bir sekilde cirpti. Tam 1 hafta dolunca ucurmak isteyip disari cikardik acemice ucunca esim mecburen avuclayip yerine koymustu, ürkmüstü 2 gün elletirmedi kendini ama yem yemesinden dolayi cabuk unuttu avuclandigini ve yine alisti yemli elime. Ondan sonra birdaha cikarmadik disari, kendini sakatlar diye korktugum icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yukarıda attığım linkteki spreyi haftada 1 kez kullanırsanız kaşıntı sorunu gidecektir ama kuşların kendilerini sürekli temizlemesi normaldir.

      elinizden yedirmeyi bırakmayı öneririm. Yazıda da belirttiğim gibi bunu sadece ilk gün yapmıştım. Kuşunuzun bunu alışkanlık haline getirmesi ciddi bir sorun olacaktır.

      kuşlar sevdikleri alanda takılırlar. Orada kendilerini rahat hissederler. Yerinden memnun değilseniz Durmasını istediğiniz yere salatalık gibi bir meyve koyabilirsiniz.

      Uçma olayına gelirsek :) Acemice uçması normaldir çünkü ilk kez uçtuğu bir yer. Zamanla alışacaktır. Eğer onu kafese 'hapsederseniz' zamanla uçmayı unuttuklarına arkadaşım sayesinde şahit oldum. Bol ışıklandırılmış bir yerde salın. Çünkü muhabbet kuşları sandığınız kadar iyi göremez.

      Son olarak da avuçlama olayı muhabbet kuşlarına yapılabilecek en son şeylerden bir tanesidir. Eğer tekrarlarsanız elinize gelme olasılığını düşürürsünüz.

      Atladığım bir sorunuz kaldıysa lütfen tekrar hatırlatın :)

      Sil
    2. Cevabinizi yeni görüyorum affedersiniz :) Kasinma olayi gecti, sanirim ucamadigi icin sinirden kasiniyordu cünkü artik hergün 2-3 saat kadar saliyorum ve kasinmiyor. Kusum 1 ay oldu bize geleli ve cok meraklanmaya basladi sürekli vitrinin üstüne konuyor ama orda da durmayip koltuga geliyor tipis tipis omuzumun yanina kadar geliyor bana bakuyor bazen sinirlenir gibi ötüyor telefonuma asiri merakli :D ama ele gelmiyor azicik elimi uzattigimda ya hopaya hoplaya kaciyor yada ucuyor öterek. 1 aydir ele alismamasi ve bu tür reaksiyon göstermesi normal mi?

      Ayrica dün kusum 2-3 dakika kadar yem kustu, sonrasinda hic hareketisz sekilde kafesinde oturdu ama bugün gayet iyi ve hic kusmadi henüz insallah hasta degildir :(

      Cevabiniz icin cok cok tesekkür ederim :)

      Sil
    3. bazen yeni yem yedikten sonra uçunca yemlerini geri tüküyor onu bende yaşadım ama bir sıkıntısını görmedim. Dilerseniz bir veterinere sorabilirsiniz. (Hatta sorarsınız lütfen bana da söyleyin :) )
      el için şimdiye kadar alışması gerekirdi. Eğer telefona meraklıysa telefonu elinizde tutun elinize de çıkacaktır. Bir kaç yorum üstte ele gelme olayını anlatmıştım isterseniz detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

      Sil
    4. bir kac kez tekrarlarsa götürecegim veterinere, cünkü baya hasta gibi oldu yemleri cikardiktan sonra.. Ona ragmen bugün yine cok neseli ve saglikli görünüyordu... Insallah tekrarlanmaz (ama götürcek olursam size de söylerim elbette :) )

      Cok cana yakin aslinda ama cokta ürkek dedigim gibi dibime kadar sokuluyor ama temas kurmami pek istemiyor ve elden korkuyor ama vazgecmeyecegim yinede, alistirmalara devam edecegim :)

      Ayrica kusum 1aydir bizde oldugu süre zarfinda yem disinda bisey yemedi. Sürekli havuc, marul, rokka, salatalik, elma koyuyorum ama dokunmuyorum. Büyük koyuyorum isirsin diye olmuyor, agzina göre ufak ufak koyup yemine karistiriyorum yine olmuyor. Eger kusum bu tür sebze meyveler yemezse olumsuzluk yasarmiyiz saglik konusunda?
      Buda son sorumdu :) Cevaplariniz ve ilginiz icin tesekkür ederim :)

      Sil
  38. Benim kuşum 4 yaşında ve arada değişik ses çıkarıyor yani öksürük sesi gibi bu neden oluyor kuş gayet iyi yardımcı olursan çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. üzgünüm ama bu konuda bilgi sahibi değilim. Yakın zamanda veterinere gidersem bunu da sizin için sorabilirim. Umarım çabuk zamanda düzelir.

      Sil
    2. evde öksüren biri varsa taklit ediyor olabilir.bu kuşlar papağan ailesinden olduğu için taklit yetenekleri çok fazla.tıpkı sık söylediğiniz kelimeleri tekrar etmesi gibi bir durum olabilir.

      Sil
  39. Benimde erkek bir muhabbet kusum var aldik baya bize alisti cok iyi anlasiyoduk ama maalesef yaz tatili gereyi bir komsumuza vermek zorunda kaldik 3 hafta felan oldu ben hala yurt disindayim ama ailem kusu almislar ve eskisi gibi olmadigini fark etmisler eskisi gibi ucmuyormus ve kafesinin kapagi acik olsada nerdeyse hic cikmiyormus ben cok kucukken almistim hic isirmazdi bir kere isirmis ben ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer komşuda olduğu süre boyunca salınmamışsa veya az uçmuşsa bu yüzden çıkmak istemiyor olabilir. Kendiniz çıkarın ve kafesin kapağını kapatın. Uçmasa bile biraz kafes dışında takılması daha iyi olur.
      Öte yandan geri aldığınızda yeni bir ortammış gibi gelmiş olabilir. Alışması için süre verin.

      Sil
  40. Merhaba benim beyaz albino muhabbet kusum var suan 4-5 aylik ilk aldigimda yuvadan yeni cikmis yavruydu elime alistidirdim her aksam disari cikardim elimden kafamdan inmezdi 1 ay once kafese salincak ve oyuncak toplar aldim onlarla oynamaya basladi simdi elime gelmiyo elimi isiriyo kaciyo cani isterse kafesten cikar ucar gelir kafama ama elime almak istedigimde kaciyor benden acaba oyuncaklarla bir ilgisi olabilirmi ne yapmam lazim yardimci olursaniz cok sevinirim 😢

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynalı oyuncakların kuşu etkilediğini biliyorum ama normal oyuncaklar konusunda emin olamadım kusura bakmayın lütfen :) dilerseniz meyvelerle ilgisini çekmeye çalışabilirsiniz.Oldukça etkili bir yöntemdir.

      Sil
    2. Elimle meyve verdigim zaman yiyor ama onun disinda elimi uzatinca isiriyo yavruyken hic boyle degildi biranda degisti 😢

      Sil
    3. Elimle meyve verdigim zaman yiyor ama onun disinda elimi uzatinca isiriyo yavruyken hic boyle degildi biranda degisti 😢

      Sil
  41. Muhabbet kusum disi onu eklemeyi unutmusum ..

    YanıtlaSil
  42. merhabalar. 4-6 aylık arası bir dişi kuşum var eğitemiyoruz malsef gölgesinden korkuyor dışarı saldığımızda aynata konuyor. kafese geri kotmakta hiç zorlanmıyotruz. ama çok az ötüyor. eğitmek ve konuştumak için dün yavru ve erkek bir kuş aldık. bir gece aynı kafeste kaldılar bu sabah kafesleri ayırdık.. aynı oda da bulunmaları erkek kuşu konuşturmakta sorun yaratır mı dişi kuşu ayrı bir odaya aldım ama sesiz bir oda ve canı sıkılırmı diye endişe ediyorum. aynı odaya koysam ikisinide erkek kuşum konuşur mu konuşmaz mı ? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer aynı odada bulunurlarsa evet konuşmazlar.
      Ancak onları ayrı tutmak, yalnız kalmaları psikolojik olarak ne kadar sağlıklı olur bilemem.
      En azından tek bırakacaksanız kuşları daima ses olan bir odada tutun. Çünkü kuşların çok aşırı sıkılıp, tek kaldıklarında intihar ettikleri bir gerçek.

      Sil
  43. Merhaba bizim 3-4 aylık bir muhabbet kuşumuz var, sanırım erkek. Bize kısa sürede alıştı ve neredeyse kafesinde hiç durmak istemiyor hep dışarıya çıkmak istiyor. Çıkınca da hep kafamızda, onzumuzda, kulak gagalama, dudak ısırma derdinde. Yenrk yerken hep masada, ipad iphone elinizdeyken hiç rahat yok.. Anlayacaginiz nefes aldirmiyor �� Ve tabi bir sure sonra kafesine koyup rahat nefes almak istiyoruz ancak kafese sokmak çokk zor. Sonunda istemesek de elimizle kavrayarak koymak zorunda kalıyoruz. Bu arada fena ısırıyor bizi, kızdığı her halinden belli oluyor. İpad iphone kullanırken de uzaklaştırmak istediğimizde fena ısırıyor. Biryerde ısırırsa sakın tepkiver eyin ittirmeyin yazıyordu biz de hiç tepki vermiyoruz ancak artık gagasını deriye geçirmeye başladı, küçük kızımız birkaç defa canı acıdığı için ağladı. Ne yapmalıyız, nasıl ısırma huyu ve kafese sokma sorununu halletmeliyiz size soralım dedik. Konumunu hiç degistirmedik bu arada hep salonda bizimle, acaba odasını mı degistirsek....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bu kadar alışmışken odasını değiştirmeyin.
      Isırdığı zaman tepki vermezseniz doğru olduğunu zanneder. O yüzden ceza sistemini kullanmalısınız. Ben bunu yazımda da belirtmiştim aslında... :)
      Başına doğru sertçe üflemeniz ve hayır demenizi öneriyorum. Her yanlış hareketinde ben böyle yapıyordum şimdi sadece uzaktan hayır desem bile hemen duruyor. Umarım işe yarar.

      Sil
  44. bende muhabbet kuşumu alalı 25 gün falan oldu ilk geldiginde hic ısırmıyodu seviyodum korkuyodu biraz baya sakindi ama kacmıyodu elimden falan ama simde 4 5 defa cıkardım bu 25 günde şuan ısırmaya basladı bazen gıdıklıyo gibi bazen cok siddetli ısıryo ama baya ötüyo falan şen yani ama ısırması sıkıntı elimede biraz alıstı gibi dısarı cıkmak icin falan bazen elime gelip cıkıyo bide 1 hafta falan önce cıkardıgımda omzuma konmustu yani alısırmı ısırmasıda gecermi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok rahat alışırmış gibi geliyor, hatta alışmıştır bile :) şiddetli ısırdığı zaman yaptığınız bir şey var mı? Örneğin benimkisi her ne kadar alışmış olsa da kuyruğuna asla dokundurtmaz. Bunun gibi hassas bir huyu olabilir. onu tespit etmeye çalışın :)

      Sil
  45. Merhabalar ben 2 aylık muhabbet kuşu aldım kusumm ele alistirdim evde alıştı fakat dışarı çıktığında direk televizyonun üstüne konuyor orada durmak istiyor elden korkmuyor fakat geri kaciyo elimize aldığımızda disari ciktigimda serbest bırakıyorum calistigim için çok fazla ilgilenemiyorum napabilirim bizimle çok fazla iletişime gecmiyo kalesinde girmek istemiyo hep dışarıda durmak istiyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elden korkmuyorsa zaten işiniz çok kolay, bir kuşla ne kadar ilgilenirseniz o da sizinle o kadar ilgilenir :)

      Sil
  46. Merhabalar ben 2 aylık muhabbet kuşu aldım kusumm ele alistirdim evde alıştı fakat dışarı çıktığında direk televizyonun üstüne konuyor orada durmak istiyor elden korkmuyor fakat geri kaciyo elimize aldığımızda disari ciktigimda serbest bırakıyorum calistigim için çok fazla ilgilenemiyorum napabilirim bizimle çok fazla iletişime gecmiyo kalesinde girmek istemiyo hep dışarıda durmak istiyo

    YanıtlaSil
  47. Merhaba Benim kuşunu alalı 3 Ay kadar bir sure oldu yalnız 4 Aylık Ve erkek Bana çok Alışık kafesten çıkartınca üzerimden inmiyor beraber oyun oynuyoruz falan hareketlide kuşum ama ötmüyor tek besliyorum çok nadir otuyor konuşma eğitimi veriyorum ve konuşmaya çalışıyor öpücük atmaya çalışıyor ve bunu da sadece Tvnin yanına koyup uzaklastgmda beni gormedgnde Daha çok yapıyor konuşmaya çalışıyor ve kemirmeyi çok seviyor duvarlarda Köpük tarzı seyler var çok aşırı onları kopartıp atıyor engelleyemiyorum yani kemirmesini nasıl aengelleyebilirim ve Kuşum neden ötmüyor başka kuş sesi duymadigindan olabilir mi ? Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. internetten kuş sesi açabilir veya havalar güzelken camın orada takılırsa (üşütmeyecek sekilde) otomatik olarak ötmeye başlayacaklardır. Sonucta bizde kendi kendimize konuşmuyoruz... :D ama onunla ilgilendiğinizde ötmemesi durumunu bilmiyorum :(

      kemirme durumu için kafesine kemirme taşı ve kemireilebilen tüneklerden alın. Kuşlar gagalarını düzeltmek için çoğu zaman o yöntemi kullanır.Emin olamadım ama Bu yüzden olabilir.

      Sil
  48. Merhaba Benim kuşunu alalı 3 Ay kadar bir sure oldu yalnız 4 Aylık Ve erkek Bana çok Alışık kafesten çıkartınca üzerimden inmiyor beraber oyun oynuyoruz falan hareketlide kuşum ama ötmüyor tek besliyorum çok nadir otuyor konuşma eğitimi veriyorum ve konuşmaya çalışıyor öpücük atmaya çalışıyor ve bunu da sadece Tvnin yanına koyup uzaklastgmda beni gormedgnde Daha çok yapıyor konuşmaya çalışıyor ve kemirmeyi çok seviyor duvarlarda Köpük tarzı seyler var çok aşırı onları kopartıp atıyor engelleyemiyorum yani kemirmesini nasıl aengelleyebilirim ve Kuşum neden ötmüyor başka kuş sesi duymadigindan olabilir mi ? Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  49. Ben kusu 45 gunlukken aldim 2 bucuk ay oldu.kafesin icinde avucuma çıkıp elimden yem yiyebiliyor ama biraz yedikten (1dk kadar duruyor)sonra hemen kaciyor tuneklere ve sırtını donuyor.salonda ben konusurken beni bastirir gibi bagiriyor veya televizyon acikken bagiriyor bazen hic ses yokken dahi bagirma tutuyoor.disardan kus sesi duyunca cok siddetli otuyor (bagirma degil) simdilik problemler bunlar neden yapiyor olabilir bunlari

    YanıtlaSil
  50. Merhabalar yavru kuş aldim 1 ay oldu elimde yem yiyor elime omzuma kafama ucunca geliyor yanliz son zmanlar kusum ısirmaya basladi acitmiyo ama yanina yaklastirmiyo ben cok ilgilendigim icin bana fazla yapmiyo. Merak ettigim bisey var kusumu konusturmak istiyorum ve hergun ayni kelimeyi tekrarlaiyorum ve icinden biseyler mirildaniyor bu bi isaretmi ? Bide kafesin kapisinda surekli hizli sekilde gidip geliyor oynuyormu bilemedim. Muzik acincada basen tunekte bazende kapisinda ayni seyi yapiyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kuşum kapının yanına geldiyse tek bir şey istiyor: Kapıyı açmamı :D Henüz yavru olduğu için acıtmıyor ama büyüdüğü zaman acıtabilecek şekilde güçleniyor onun için dikkat etmenı öneriyorum>> kuşum ısırıyor başlığına bakabilirsin :)

      evet ötmekten ziyade ağzının içinde bir şeyler mırıldanıyor gibi geliyorsa bu bir işaret doğru yoldasın :) :)

      benimki de müzik açtığım zaman tünekte bir sağa sola gidip geliyor kendi etrafında dönüyor felan onları izlemek bile ayrı bir zevk, sadece oyun oynuyor :DD

      Sil
  51. Merhaba 4 aylık erkek muhabbet kuşum var evimize geleli 3 hafta oluyor ama hala elimden delicesine korkuyor ve kafesin dışından bile ellerimi görmeye tahammül edemiyor. Aslında bunun nedenini, bitlendigi için geldiği haftadan beri onu binbir güçlükle tutarak kanatlarina ve gövdesine bit spreyi sıkıyor olmam. Bundan nefret ediyor ama eğer yapmazsam hasta olur diye korkuyorum çünkü aşırı kaşınıyor. Ben onun bitlerini temizlemek isterken sanırım benden nefret etmesine sebep oluyorum ne yapabilirim beni sevebilmesi ve güvenini kazanabilmem için?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Kuşum kafesten çıkmıyor. Nasıl çıkarabilirim? Elime nasıl alıştırabilirim?" başlığında sorunun cevabını bulabilirsin. Bunun dışında sprey maalesef tüm kuşların nefret ettiği bir şey... Ancak kuşu "bin bir güçlükle tutarak"(!) spreyi sıkıyorsan eline gelmesi elbetteki çok zor. Kuşlara hadi beni sev diyemezsiniz. Onlara zorla bir şeyler yaparsak elbetteki bizden uzaklaşırlar. spreyi kafesin içinde serbest bir şekilde takılırken sıkmaya çalış, öylesi onun için de rahat olur.

      Sil
  52. Merhaba 10 aylık erkek muhabbet kuşum çok enerjik hiç susmayan ve sürekli dışarı çıkmak isteyen bir kuştu ama son 7 haftadır hiç bir şekilde dışarı çıkmak istemiyor kafesin yanına yaklaştığımızda kanatlarını titretip ısırıyor yemlerini yiyor vitaminli suyunu değiştiriyorum ama hala bir değişim yok önerebileceğiniz bir yöntem var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda maalesef pek bir bilgim yok. Veterinere götürmenizi tavsiye edebilirim.

      Sil
  53. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  54. Merhabalar benim sorum biraz tuhaf gelebilir :) bi de bu açıdan bakmak lazımmis meğer benim kusum da kafeste durmak istemiyor sürekli onu elime almamı istiyor nasıl. Kafeste mutlu olmasını sağlayabilirim? Daha 1 aylik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafes değiştirdiğim zaman aynı sıkıntıyı yaşamıştım, kafese girmesi için yapmadığım şebeklik kalmamıştı... En son pes edip ayna takmıştım istersen sende uygula ancak aynaya sakın alışmasına izin verme :)

      Sil
  55. Merhabalar kuşlarim sürekli haliya konuyor acaba dişi kuşum tüy degisdirip ucamadigi icin erkek demi konuyor tesekkurler simdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kuşum ilk geldiği zaman hemen halıya konuyordu (hatta tavuk diye sesleniyordum :D ) Ben bunu elimle koltuklara taşıya taşıya aştım. Sende dene belki işe yarar :)

      her halıya konduğunda elimle koltuğun üzerine koyuyordum, koltuğun üzerine ise ilgisini çekecek bir şeyler. -BUNLAR AYNA, TELEFON, MEYVE TARZI ŞEYLER- bir süre sonra kendi koltuğa konup meyveleri koyduğum yerde gezinmeye başladı :)

      Sil
  56. Merhaba ben muhabbet kuşu almayı çok istiyorum ama biraz korkuyorum arkadaşımın kuşlarını görünce imreniyorum birazda onun eline çıkıyor oynuyorlar uzaktan bakıyorum nasıl bu korkuyu yenmeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası muhabbet kuşunu sevmeden bu korkunu yenebileceğini düşünmüyorum.
      İlk olarak dilersen arkadaşlarının kuşlarını sevmeye çalış. İlk onların elindeyken daha sonra kendi eline almaya çalış.

      elimde olsun ama benle ilgilenmesin diyorsan avucuna biraz yem koyup öyle eline alabilirsin. O sırada ısırma ihtimali bile olmaz.

      Sil
  57. Benimde iki tane kuşum dışarı salmak istiyorum ama etrafı pisletiolar o yüzden çıkarmak istemiyorum ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırf pisletiyorlar diye onları kafes kuşu yapmak onlara eziyet olur ve bir süre sonra sağlıklarına zarar verir. pisletseler bile günde 1 defa salmaya dikkat ediniz.

      çözüm olarak her 5-10dk da bir elinizle kafese götürebilirsiniz./veya belli bir yere.
      çünkü ortalama olarak bu sürede yapıyorlar ve bir süre sonra zamanı geldiğinde oraya gitmeye başladıklarını okumuştum. Denemeye değer :)

      Sil
  58. Benim bir muhabbet kuşum var 3,5 aylık ne zaman meyve vermeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. açıkçası ben kendi kuşuma bana alıştığı andan itibaren vermeye başladım bu da yaklaşık 4-5 aylığa denk geliyor. Ancak ne kadar doğru bilemem....

      Sil
  59. Benim 2 tane kuşum var aynı kafesteler dişiyi elime alıştıdım ama erkek korkuyor ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  60. Disi kusumum yuzundeki beyaz tuyleri sapsari oldu erkek kusta yanindan ayrilmiyo kafeste beyaz kutu var yumurta birakmasi icin onun icinden cikmiuo

    YanıtlaSil
  61. Merhabalar iki tane muhabbet kuşum var hep kavga ediyorlardı bugün ise mavi kuş öteki beyaz kuşun gözüne darbeler vurmuş ve beyaz kuşun sol gözü etrafı kanamış ve çok kapatamıyor ne yapmam gerekiyor çok endişelendim kafesleri ayırdık hemen mavi kuşu başka kafese koyduk gözü yaralanan kuşa da göz damlası sürsem olur mu hangi göz damlalarını sürebilirim yoksa bir veterinere götürmek daha mı iyi olur cevaplarsanız çok yardımcı olmuş olursunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elbetteki bir veterinere götürmeniz çok daha faydalı olur. Sonuçta gözüne aldığı bu darbede rastgele bir damla veya yöntem daha büyük bir soruna neden olabilir. Çok geçmiş olsun.

      Sil
  62. Eşim eve muhabbet kuşu getir eşim kafesjni açtiginda kaçıp başka odaya gidiyorum çünkü korkuyorum.muhabbet kuşları zarar verir mi ?ben bu korkuyu nasıl yenebikirim lütfen yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle korkmamalısınız :) o bir doğa harikası eminim asıl o da sizden korkuyordur.

      Sil
  63. merhabalar kuşumuz bize geleli 25 gün oldu. geldiğinin 5. gününde ishal oldu sonrasında burnu akmaya ve tıkanmaya başladı. gözleri küçülüp hareketsizleşince veterinere danıştık. bize monodoks adlı antibiyotikten 10 gün boyunca suyuna bıcak ucu kadar karıstırmamızı soyledi. ishali gecti enerji bakımından toparladı ancak burun akıntısı hala var sabahları burnu tıkalı oluyo sonradan açılıyor ÖNEMLİ olan ve bizi korkutan şuan dışkısında bir problem var. bugünden beri dışkısında bütün yemler var. ara sıra da kusuyor kafasını silkeleyerek yada boğazına birsey takılmıs gibi yaparak. kumu var ancak yerken görmedik bu yüzden yemine de karıştırdık. kullandığımız yem quik marka ve axısol adlı petshop un verdiği vitamini kullanıyoruz. dışkısındaki yemler için öneriniz nedir. ve antibiyotikten sonra probiyotik kullanın diye yazmışlar ancak hiçbir petshopta bulamıyoruz kullanmamız gerek mi ve nereden alabiliriz?

    YanıtlaSil
  64. Merhabalar kuşu alalı yaklaşık 20 gün oldu yıkamalımıyım birde nasıl hızlıca konuşur(bildiğim kadarıyla en az 1 ayda konuşuyorlarmış ve acemiyim ilk kuşum
    )

    YanıtlaSil
  65. Merhaba, ben kuşunu ilk aldığımda avuçlanmaması gerektiğini bilmiyordum ve bunu çok çok çook fazla yaptım. Bunu nasıl düzeltebilirim, düzeltebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilk basta elinizi kafesin yanjna onun gorebilcegi yerde tutun bi sure buna devam edin daha sonra Elinizden yem vermeyi deneyin

      Sil
  66. Merhabalar,kuşumu alali hemen hemen 2 bucuk ay oldu. kusum yavru.erken zamanda kafesini actim ve odadaki aynaya alişti.aynayi kapatiyorum avizeye konuyor ve saatlerce orda kaliyor zorla almak zorunda kaliyorum.elimi goruncr pek kacmiyor ama elime de gelmiyo ne yapabilirim.cok hareketli bi kus surekli disari cikmak istiyor

    YanıtlaSil
  67. Merhabalar.Benim kusum disi 1 yasi var.Eskiden cok oynardi bizle , hatta biz opdukce oda alisti ve karsilik veriyordu.kafesinde durmaz cikarin beni diye kendini paralardi.Hatta beni gorunce opucuk sesi cikariyordu kafesden almam icin. Son bir kac gundur cok sinirli, kafese yaklasinca bile sinirli ses cikariyor, isiriyor.kafesden cikarincada hemen kafesin ustune ucup icine girmek istiyor. Ben nedenini cok merak ediyorum ve eski sevimli kusumu ozledim((

    YanıtlaSil
  68. Merhaba kusumuz 2 yasında fakat hiç ilgilenemedik kafesi acıyorum kendisi çıkmıyor biz cıkartsak bile kendisi bir. Süre durup geri kafesine gidiyor. Bu saatten sonra onu kendimize alıstırmak için ne yapmamız gerekir

    YanıtlaSil
  69. merhaba:) ben de kuşumu teyzemden aldm geleli 2 hafta oldu. bugün kumlu tünek oyuncak kalsiyum tableti kuş kumu gibi şeyler aldım. kuşum tüneklere konmuyo. aldığım salıncak gibi bi oyuncakta duruyo. neden acaba kumlar canını mı yaktı hepsini birden koymam kafasını mı karıştırdı ne yapayım sizce. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  70. merhabalar benm de sorum şu olacak kuşum alalı 1 ay oldu omzuma geliyo kafama parmağıma koyunca geliyo lakin kafesten ben almazsam dışarı çıkmıyo parmağa şıklatınca gelmiyo ancak ben yanına gider teşviklersem geliyo sorun nedir sizce

    YanıtlaSil
  71. Bende erkek muhabbet kuşu var çok samimiyiz onla ne zaman elimi kaldırsam hemen gelir ama benimle oyun oynarken saçıma çıkıyo ve orda farklı bi ötüş sesi çıkarıyo kuyruğunu sallıyo ve sonrasında küçük yuvarlak sarı bişeler düşmeye başlıyo bunedir anlamadım yardım edin

    YanıtlaSil
  72. Benim bi muhabbet kuşum var böyle onu saldığımda saçıma geliyo sonra farklı bi ötüş sesi çıkarıyo kuyruğunu sallıyo felan sonra bi bakıyorum küçük yuvarlak bişeler düşmeye başlıyo kuşum erkek yumurta felan zannettim ama erkek yani birisi biliyosa söylesin

    YanıtlaSil
  73. Bana da biri yardımcı olabilir mi lütfen 5 ay önce bir muhabbet kuşu aldım erkek bir süre sonra kafesine ayna koydum çok seviyodu aynasını ama şimdi eve dişi kuş geldiği için aynayı çıkarmak istiyorum bir sorun olur mu benimle ve dişi kuşla iyi anlaşıyor ama korkuyorum bir şey olur diye yardım eder misiniz konuyla ilgili

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. endişelenmenize gerek yok. yeni kuşa alışacaktır. aynayı çıkarmak veya takmak fark etmez.

      Sil
  74. Hiç meak etme gecen hafta bende muhabbet kuşu aldım 3-4 gün ne yemek nede su içti ama alıştı bu normaldir canını sıkma alışır

    YanıtlaSil
  75. Merhabalar dün 2 tane muhabbet kuşu aldım biri erkek digeri dişi yavrular ama yemlerini yemlik de yeniyorlar kafesin içinde yerde yiyorlar neden olabilir nasil yemlik de yemeye alışabilirler???

    YanıtlaSil
  76. Merhabalar dün 2 tane muhabbet kuşu aldım biri erkek digeri dişi yavrular ama yemlerini yemlik de yeniyorlar kafesin içinde yerde yiyorlar neden olabilir nasil yemlik de yemeye alışabilirler???

    YanıtlaSil
  77. Merhabalar dün 2 tane muhabbet kuşu aldım biri erkek digeri dişi yavrular ama yemlerini yemlik de yeniyorlar kafesin içinde yerde yiyorlar neden olabilir nasil yemlik de yemeye alışabilirler???

    YanıtlaSil
  78. Merhabalar dün 2 tane muhabbet kuşu aldım biri erkek digeri dişi yavrular ama yemlerini yemlik de yeniyorlar kafesin içinde yerde yiyorlar neden olabilir nasil yemlik de yemeye alışabilirler???

    YanıtlaSil
  79. Merhaba benim erkek muhabbet kuşum var 2,5 aylık alalı 11 gün oldu bana gayet alışık omzuma geliyor elimden yem yiyor fakat onu gezmesi için bıraktığımız zaman uçuyor birkaç tur atıp tavandaki iki avizeden birini çıkıyor ve oradan bir türlü inemiyor sanırım korkuyor bazen avizenin üzerindeyken uçuyor fakat aşağı inemiyor uçtuğu zaman ya öbür avizeye çıkıyor ya da vitrinin üzerine çıkıyor oradanda inemiyor onu elimle almak zorunda kalıyorum bunun için yani aşağı kendi inebilmesi için her hangi bir eğitim var mı kuşa eziyet etmeden yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  80. Merhabalar disi bir kusum vardi evde hep tek kaldigi icin yanina arkadas olsun diye kuscudan bitane erkek kus aldim 1 aylik yavruymus daha yeni aldigim kus benimkide 4 aylik falan ilk aldigim gunden beri ne ywm yiyor nede su iciyo surekli uyuyo yeni kus disi kusumda ilk geldiginde surekli öpmeye calisiyodu ama bugun surekli sıkıstırıp vuruyor kafeslerini ayirdim acaba yeni aldigim kus hastami disdenmi kortktu yardimci olursaniz cok sevinirim 😢😢

    YanıtlaSil
  81. Meraba arkadaşlar muhabbet kuşum durmadan kanatlarını ve kuyruğunu silkeleyip kabarıp sonra normale geri dönüyor ve çok halsiz duruyor kafesinde hiçbir yere kımıldamıyor ve göğsü sanki morarmış gibi neden olabilir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vitamin halsizliğe iyi geliyor ancak göğsü morarmış gibi diyorsun. Dilersen veterinere götür :( benim bildiklerimi aşan bir konu çünkü

      Sil
  82. Acil yorum yaparsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  83. Merhabalar 4 aylik bir muhabbet kusum var 45 gunlukken aldim 1.5 aylikken egitmistim ele geliyordu daha sonra eve arkadasim geldi ve eline almaya calisti oda o gunden beri elime gelse bile zorla isteksizce geliyor eskiden elimk uzatinca gelirdi birde ani hareket yaptigimda hrmen ucuyor ve kondugu yerden benim yaklastimi gorunce bagirarak ucuyor elime kafesteyken geliyor biraz duruyor ama eskisi gibi degil korkuyor bagiriyor nasil eski haline getirebilirim? lUTFEN YARDIM EDIN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 buçuk aylık bir kusum var . Erkek. Ben konusurken kabarıyor ve başının üzerindeki tüyleri de kaldırıp mirildaniyor. Ama ne dediği anlaşılmıyor sizce konuşmaya mi çalışıyor? Lütfen cevap verin

      Sil
  84. 6 yıl önce aldığım erkek muhabbet kuşumun yanına 1 tane dişi almak istiyorum yavru mu almalıyım yeni alacağım kuşu nasıl seçmeliyim ve birbirlerine zarar verirlermi

    YanıtlaSil
  85. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  86. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  87. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  88. Merhaba muhabbet kuşum su kişiyi ve dışkısı isal gibi su geliyor biraz kırmızılık var isalinde ne yapmalıyım geçmesi için

    YanıtlaSil
  89. Merhabalar 15- 20 gün önce muhabbet kuşu aldık aldiktan 1 hafta sonra kafesin üzerine elimi koydum alismasi için ama kus korkuyo ve kacak yer ariyo daha kafesin icine elimi kiymaktan bahsetmiyorum bile. Kendini kafesin icinde oradan oraya vuruyo korkuyorum acikcasi ben elime gelsin oynasin diye heveslenip aldirmistim ama bizim kysa ben alismasi icin adim attıkca o benden kaciyo bi sorun mu var kusumda acaba ? Yardımcı olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  90. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  91. Meraba bende birsey sormak istiyorum ben kusumu alali 8 gün oldu elime geliyo elimden yem meyve hersey yiyo hatta kafes disinda egitime bile basladim ufak tefek seyler yaptiriyorum ögrenmeye meyilli yavru ama kac aylik oldugunu bilmiyorum alirken 2 aylik dediler dogru mu bilmiyorum bazi yerler satis yapmak icin bicok sey soyluyorlar herneyse benim sorum kusum kac aylik foto atsam anlar misiniz ? Ve kusuma 2 gun once oyuncak aldim salincak halka falan ama kafesine sadece birini taktim salincagi taktim cok severek oynadiklarini zannediyodum ama benim kusum korkuyo sanirim hic sallandigini görmedim sadece tüneklerde duruyo kafeste geziniyor ama salincaga hicbir yaklasimda bulunmuyor ben salincagin üzerine koydugumda geri tünegine geciyor hemen alistirabilmem icin ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
  92. Muhabbet kuşlarımı kaç aylıkken aynı kafese koymalıyım

    YanıtlaSil
  93. Muhabbet kuşlarımı kaç aylıkken aynı kafese koymalıyım

    YanıtlaSil
  94. Merhaba benim erkek muhabbet kuşum var dışarı çıkartdığımda elimi çok ısırıyor elime almak istiyorum gelmiyor ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  95. benimki cam silme sesi çıkartıyo

    YanıtlaSil
  96. benimki cam silme sesi çıkartıyo

    YanıtlaSil
  97. Kursumuz yen ve su icmiyor ,kafesinde sürekli gezip kafesi ısırıyor yardımcı olun lütfen

    YanıtlaSil
  98. Merhabalar.yavru kus aldik ilk olarak odama koydum fakat karanlıkti yerini değiştirip salona koydum hareketlendi fakat yem yemiyor onune yemliği koyunca yiyor nedenini anlayamadim ilk günkü haline mi döndü acaba alismasi mi gerek sekiz dokuz gün oldu bu arada
    Bir de kafesi kemiriyo gaga taşi da var çıkmak istiyor olabilir mi cunku iki kere saldim

    YanıtlaSil
  99. Benim kşum elime alıyorum gezdiriyorum kaçmıyor benle duruyor ama onu alıp fışarda gezdiğimde oluyor bu sorun olurmu yaz akşamları soğuk değil sıcak oldupunda gezdiriyorum

    YanıtlaSil
  100. Kuşum sadece akşam elime geliyor neden olabilir

    YanıtlaSil
  101. Çok teşekkürler güzel bir yazı olmuş, muhabbet kuşları forum sitemizden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi

  Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi Ufkunuzu genişletecek, bir çok olaya farklı açıdan yeni bir görüş kazanacağınızı düşündüğüm kitap. En azın...

Bu Blogda Ara