FERDA-YI GARAM (MEHMET RAUF)


Bir çok kişinin klasik okumayı sevdiğini biliyorum. Eh haliyle bir klasik örnek olan Farda-yı Garam'ı anlatmamak olmazdı. Servet-i Fünün  döneminin en önemli eserlerinden biridir.

ÖZET:

Dönemin en önemli özelliklerinden olan aşk üçgenini koruyan bir kitaptır. SERMED ve NEVBER bizim MACİD e aşıktır, MACİD de SERMED e aşıktır.

Her şey Macid'in ailesinin tayininin çıkması ve Macid i yanlarına almamalarıyla başlar. O zaman küçük olan Macid i babası avutmak için ''orada Sermed Var sıkılmazsın'' demesiyle başlar. Bunun üzerine kuzeni olan Sermed i üzmek için elinden geleni yapar. Kendi özleminden ağladığı her seferde Sermed i de ağlatarak avunurdu. Bir süre sonra eşi ölen Nevber (uzaktan akrabaları) Yeniköy'e taşınır. Gel geçelim zaman geçer ve Nevber, Macid e aşık olur. Ne demişler? seven sevilmez... Macid de gider Sermed i sever. Eh yakışıklı çocuk, Sermed ondan hoşlanmasa olur mu? Olmaz tabii ki. Alın size aşk üçgeni :D Ancak bu bir yasak aşktır. Çünkü Macid ve Sermed kuzendir. Bu karamsar durum servet-i fünün döneminin etkisidir.  Sermed e göre ''insan aşk için ölmeli'' dir. O hep ''bugün bana güzel sözler söyleyen erkek yarın başkasına da der, bu yüzden gerçek aşk sadakatti ölümdür.'' diye düşünür. Bu yüzden kitabın sonunda Sermed ve Macid aşklarının sonsuz olmaları için ölmeyi kabul edip ve dalgaların vurduğu bir sandalda sarılarak son gecelerini geçirip intihar ederler.

         BONUS :)

Kitaptan sınav olacaklara :)

Gelelim bu güzel kitabı zorunlu okuyacak olup, okumak istemeyenlere :)

Kitap karakterlerinin genel özellikleri;

  • Sermed:  Oldukça güzel bir kızdır. Köprüden geçerken bakan bir daha bakarmış. İngiliz hayranı olduğu için Macid tarafından bazen Miss çermin diye çağırılmaktadır. karamsardır. Ölmeyi ister. Aşk için ölmek gerek der.
  • Macid: Kendisi bay yakışıklıdır. Giyimine kuşamına çok önem verir. Nevber bu yüzden 'eski erkekler sizi görse utanırdı'' bile demiştir. 
  • Nevber:  Kocası öldükten sonra o da yeniköy e taşınmıştır. Fransız hayranıdır. Neşe ve hayat doludur.

Yer: Yeniköy ve Macidin ailesinin yalısı. Kitap hep yalı çevresinde, lüks bir hayat etrafında gerçekleşmiş olayları ele alıyor. Yani kitap bu yönünden servet-i fünün romancılığının o batılı tarzını yansıtmakta.

Zaman: Belli bir zaman olmamakla beraber, ''bir kaç gün sonra'', ''günlerden bir gün'', ''bir kaç yıl önce'' gibi kalıplar içermektedir. Yani zaman sorulduğunda hem eski zaman hem de olay sırası vardır.Bunları süslü bir adı vardı da şimdi hatırlamıyorum :(

Detayın detayı sizleri bekliyor :)

    >> Şimdi Macid'in bir boğaz ameliyatı olması gerekiyordu ve Sermed'in iknasıyla Beykoz'da ki yalıda bu işlemi gerçekleştirdi. Dinlenme sürecinde üçünün sürekli oynadığı bir oyun vardır. Bülbülü ilk duyma oyunu olarak geçer. Oyun bülbülün sesini ilk duyanın kazandığı bir oyun. İlk duyanın o gece istediği yapılıyordu. Oyunu genellikle Nevber kazansa da Macid hasta olduğu için hep onun istediği oluyordu. Sen oyunu kazan ama ödül alama... İnsan azcık çemkirir yahu :D

>> Macid ve Sermed gün batımını izlerken; 
Macid Sermed in omzuna, Sermed ise Macid in yakasına çiçek takıyor.
  • Tabi Macid bu sırada Sermed i öpüyor ve araları bozuluyor.
  • adalara gitmeden önce tekrar barışıyorlar
  • Macid sermedin gözlerini dolduracak şekilde hislerini anlatıyor
  • Sermed aşk için ölmek istiyor ve Macid de kabul ediyor
  • Sermed uzun bir konuşma yapıyor ve aşkları için intihar ediyorlar.
>>Son olarak eğer sınavınız varsa Sermed'in düşüncelerini okuyunuz. Kesin olarak soru gelir.

>>Kitap servet-i fününun tüm özelliklerini kapsar. İçeriğini unuttuğunuzda bunu  yazsanız kabul eder :)

Herkese iyi okumalar :)
Sınavı olanlara da başarılar :) 
not: Ben bu bilgilerle 85 aldım eh siz de üzerine azcık bir şey eklerseniz oldukça işinize yarar :) 



...FERDA-YI GARAM...
...AŞKIN YARINI...
...MEHMET RAUF...










Share on Google Plus

About gezen mühendis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi

  Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi Ufkunuzu genişletecek, bir çok olaya farklı açıdan yeni bir görüş kazanacağınızı düşündüğüm kitap. En azın...

Bu Blogda Ara