BEYAZ DİŞ JACK LONDON



Hiç bir hayvanın gözünden dünyanın nasıl olduğunu düşündünüz mü? Neler çektiklerini, neler hissetiklerini? Neler yaşadıklarını?  Bir kurdun gözünden dünyanın nasıl olduğunu hiç düşündünüz mü?

Beyaz diş dediğimiz romanda tam da bu anlatılıyor. Bir kurdun başına gelenler doğduğu günden itibaren özenle yazılmış, harika bir şekilde kurgulanmış ve okuyucuların kitabı ellerinden bırakmalarına izin vermeyecek şekilde sürükleyici olarak anlatılmış.
Bu romanın baş kahramanı oldukça güçlü bir kurt. Aslında ¼ ü kurt! Çünkü annesi bir kızılderili köpeği. Bunun sonucunda büyüdüğü zaman kızılderilerin arasına gideceğini kim nereden nasıl bilebirdi?  Belki annesi o gün boyun eğmeyip yavrusunu korusaydı bambaşka bir dünyası olucaktı beyaz dişin…

BEĞENDİĞİM SÖZLER
<… çünkü hayatta doruğa ancak bir şeyi en iyi şekilde yapmakla ulaşabirdi. –sf 17
< insan-hayvanların birçok geleneğine çabucak alıştı. Fakat alışkanlık onları kabullenmek demek değildi.- sf39

KİTAP SINAVI OLANLAR BURAYA! YÜKSEK DOZDA SPOİLER İÇERİR UZAK DURUNUZ :D
Kitabın içeriğini az çok anladığınızı tahmin ediyorum. Burada detaylı bir özet yerine soru cevap şeklinde ve detayın detayı olacak kısa notlar şeklinde bilgi vermek isterim. Eğer aklınıza bir şey takılırsa yorumlardan sorabilirsiniz J

Kısa notlar
>>beyaz diş eğer uzun dudak karşısına çıkmasaydı daha yavruyken diğer köpeklerle oynayacak onlar gibi olacaktı. Ama uzun dudak yüzünden saldırgan ve vahşi bir kurt olmuştur.
< uzun dudak adındaki köpek onunla sürekli uğraşır ve diğer yavrularla oynamasına izin vermez. Ama bu sayede beyaz diş in daha hileli ve kurnaz bir köpek olmasına yardım etmiştir.
>buharlı gemi geldiği zaman bir çok insan beyaz diş  in saldırısını izlemeye gelir eğlenirdi. Bunlardan biri de daha sonra sahibi olacak köpek dövüşçüsü ‘güzel’ adındaki adının tam tersi bir dış görünüşe sahip olan adamdır.
>insanları tanrı gibi gören beyaz diş konuşmaları anlayamadığı için her şeyi deneyimlerle öğreniyor.
>meyhanenin oradaki 3 e tek kavgasından sonra kimse weeden scot a ait olan kavgacı kurtu rahatsız etmeme kararı aldı.


Soru Cevap
>beyaz dişin ilk savaşı neydi
Yavrularını yediği anne keklik ile yaptığı savaş ilk savaşıydı. Savaşı kaybetmiştir. Kaybettiği için şanslıdır çünkü göklerdeki bir çaylak kekliği hızlıca kapmıştır ve dikkatli olması gerektiğini anlamıştır.
< ilk insanı nerede gördü? / beyaz diş i neden gri kunduz sahipleniyor?
Mağaradan ayrılıp su içmek için dereye koşarken gördü. Gördüğü ilk insan onun ilk sahibi olup ona beyaz diş ismini verecek olan kızılderili sahibidir. Onu o sahiplenmiştir çünkü annesi onan köpek ona aittir.
>Beyaz diş uzun dudaktan nasıl intikam aldı ?
Çadırların arasından sürekli karmaşık koşarak farkında olmadan onu annesi (kiche) nin bağlı olduğu yere götürdü ve annesinin onu ısırmasını sağladı.
>beyaz diş in annesine ne oldu?
Gri kunduz un üç kartala borcu olduğu için kiche yi ona verdi.
>beyaz diş fırsatını bulunca neden ormana kaçmadı?
Annesinin anısı ona engel oldu. Bir gün köye döneceğine inanıyordu. Onun için köyde beklemeye devam etti.
< beyaz dişin en büyük avantajı neydi
O diğer köpekler gibi kavga hazırlığı yapmıyor direk saldırıyordu. Bunu köpekler sürekli ona saldırdığı zaman fark etti. Uzun dudak ve sürüdeki köpekler sürekli ona saldırdığı için ve koca sürüye karşı tek başına olduğu için anı ve ciddi zarar vermeyi öğrendi. Daha sonralardan koşarken arkasındaki sürüye koşmaya devam ederken saldırmasını da öğrendi.
>ilk ne zaman uludu?
Kamp gittikten sonra gri kunduzun çadırının olması gerektiği yerde boşluk bulunca uludu. Göç esnasında kaçıp gitmiş ama tekrar ormana uyum sağlayamadığı için dönmüştü. Ama döndüğünde kamp yerini boş buldu.uzun ve acı dolu ilk uluması buydu. ( merak etmeyin buluyor sonra onları :D )
>beyaz diş neden kamptan kaçtı?
Çünkü kıtlık olduğu zaman köpekler yenmeye başlamıştı ve anlayan tüm köpekler ormana kaçtı.
>neden gri kunduz beyaz diş i alıp yukar’dan dawson ve klondike ‘e gidiyordu?
Çünkü altın olduğunu öğrenmişti. Beyaz diş ilk beyaz adamı burada gördü.
>beyaz diş neden kasabaya yeni gelen köpekleri yaralıyor, öldürmeden bırakıp gidiyordu?
Çünkü öldürme işini sürüye bırakıyor o sahipler gelmeden kaçıyordu. Böylelikle tüm sürü dayak yiyor bazen öldürülüyordu o ise uzaktan izleyip bir nevi intikam alıyordu.
>güzel beyaz dişle neden bu kadar ilgilenmiştir?
Çünkü kendisi bir köpek dövüşçüsüdür. Beyaz diş ise onun için bulunmaz hint kumaşıdır.
>gri kunduz neden beyaz diş i güzele satmadı
Kızakta iyi bir lider olduğu için ve onun gibi kuvetli bir köpek olmadğı için satmak istemedi.
( ayrıca köpek dövüşçüsüne diğer köpekleri insanların sinek öldürmesi gibi hızlıca ve kolayca öldürdüğünü söyledi. Bunun için güzel onu almak için daha çok uğraştı. E mübarek köpek dövüşçüsüne bu denir mi :o )
<Güzel bunun üzerine ne yaptı?
Alkole başlamasına yardım etti böylelikle elinde hiç para kalmadı. Ve beyaz diş i birkaç şişe karşılığında satmak zorunda kaldı.
>beyaz dişin adı neden kavgacı kurt oldu?
Çünkü güzel onu kafes dövüşlerinin bir numaralı adı haline getirdi ve acılı eğitimler sonucu hiçbir maçı kaybetmeyecek şekilde onu hazırladı.
>beyaz diş i köpek dövüşlerinden kim kurtarıyor
Weeden scot kurtarıyor. Kan kaybından ölmek üzereyken maçtan onu çıkarıyor ve güzele onu satması için tehtit ediyor böylelikle alıyordu. Bu olay beyaz diş için sonun başlangıcı, eski hayatın ve içindeki nefretin sona ermesi demek oluyor.
>beyaz diş ilk kez neden hastalandı
Çünkü weeden scot başka bir şehre gitmişti. Geldiğinde ise hiçbir şeyi yokmuş gibi iyileşmiştir.
>weeden scot ile babasının girdiği iddia neydi?
Beyaz dişin bir daha tavuklara saldırmayacağını göstermek için girdikleri iddia beyaz diş i bütün gece kümese kitlemek ile ilgiliydi.öldürdüğü her tavuk için weeden altın verecek, babası kaybederse beyaz dişten durduğu her 10 dk için özür dileyecekti.
>neden hiç arkadaş edinmiyor, collie adındaki çoban köpeğinden ve diğer köpekten uzak duruyor?
Kızılderili kabilesinde ve köpek savaşlarında kullanıldığı için kendi türünden nefret ediyor ve yalnız kalmak istiyor. Tabii sonra collie den yavruları olacak ama konumuz bu değil :D
>beyaz diş hayatı boyunca 2 kez havladı. Bunlar ne içindi?
1.si efendisine yardım etmek içindi. Kaçmaya çalışan atını zapt etmesine yardım etmek içindi.
2.si ise attan düşen efendisine yardım etmek içindi.
>beyaz diş neden ölümle burun buruna gelecek şekilde hastalandı? Adı neden kutsal kurt oldu?
Çünkü jimm hall adındaki hapisten kaçan adam weeden scot un babasından intikam almak için eve girdi. O sırada beyaz diş ona saldırdı. Karşılığında ise bir çok kırık (bunlardan biri ciğerini delmiş) ve 3 kurşun yarası almıştı. Sahiplerini kurtarması sonucu adı kutsal kurt olmuştur.


NE EKERSEN ONU BİÇERSİN.


174 sayfalık bir günde bitebilecek sürükleyici bir kitap. Ender bulunan bir güzellikte. İçinizde hayvanlara karşı acıma duygusunu yerleştireceğinize ve sık sık üzüleceğiniz duygulanacağınız hayvanlara karşı bakış açınızı değiştirecek bir kitap. Ne ekersen onu biçersin diyerek bitiyorum. Bunu okuduğunuz zaman neden böyle dediğimi daha iyi anlayacaksınız. J





Share on Google Plus

About gezen mühendis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi

  Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi Ufkunuzu genişletecek, bir çok olaya farklı açıdan yeni bir görüş kazanacağınızı düşündüğüm kitap. En azın...

Bu Blogda Ara