Şeker Portakalı- Jose Mauro de Vasconcelos - Kitap İncelemesi



En son hangi kitabı okuduğumda böyle duygulanıp ağladığımı bilmiyorum. Gerçekten tüm övgüleri hak eden duygu dolu bir kitaptı.
Beş yaşındaki bir çocuğun sevgi dolu yüreği bazen koca bir dünyadan daha büyük olabilir. Ah Zeze! Dışarıda gerçekten senin yaşadığını yaşayan çocuklar olduğunu bildiğimden içim sızlıyor.
Ve büyükler... Tüm mutsuzluğunu, buruk yaşamını küçücük bir çocuktan çıkarmak...
Bu dünyadaki tüm sevginin düşmanım dediğiniz bir insandan gelmesi ve tek sırdaşınızın bahçenizdeki küçük bir portakal fidanı olması... Okuduğum en güzel kitaptı ve öyle de kalacak.

Kısa bir özet geçmek istersek Zeze ele avuca sığmaz bir çocuktur. Onun deyimiyle insanlar hep onu suçlar, hep onu dövecek bir bahane bulur.
Bazen kendi yaptıklarından bazense hiç yapmadıklarından dayak yer. Arabasına yarassa gibi atlamak istediği karakterimiz onu herkese rezil edince onu düşmanı kabul eder. Ancak sivrisineğe acıması ve ona yardım etmesi ile küçük dostumuzun en büyük dostu olur. Bu konu hakkında şöyle demiştir:
''Portuga!''
''Hımm...''
''Hep senin yanında olmak isterdim, biliyor musun?''
''Neden?''
''Çünkü dünyanın en iyi insanısın. Senin yanındayken beni kimse azarlamıyor ve günışığının yüreğimi mutlulukla doldurduğunu hissediyorum.''

Gerçekten de ona sevginin en güzel yanını vermiştir.

sınav özeti için spoiler: 

portuga nın arabasını trenin parçalaması üzerine Zeze üzüntüden yataklara düşer ve hasta olur. Herkes ona portakal fidanını keseceği söylendiği için üzüldüğünü sanır. Çünkü portugayla aralarındaki dostluk sır olarak kalmıştır.


Alıntılar:


Sevginin ne olduğunu gerçekten keşfedeli beri, bütün sevdiklerimi sevgiye boğuyordum.

Share on Google Plus

About gezen mühendis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi

  Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi Ufkunuzu genişletecek, bir çok olaya farklı açıdan yeni bir görüş kazanacağınızı düşündüğüm kitap. En azın...

Bu Blogda Ara