Çöp Adam - C. J. TUDOR kitap incelemesi



Kolay kolay bir kitap için not verirken tam puan vermem. Daima puan kıracak bir şey bulurum. Ama kesinlikle zamanımı güzel değerlendirdiğim bir kitap oldu benim için.
Herkesin dediği gibi yazarın ilk kitabı. Normalde ilk kitaplarda hep hatalar olur, bir şeyler eksik kalır... Ama ile devam edeceği çok bariz bir cümle zaten ^-^
200. sayfalara gelene kadar katilin kim olduğu ile ilgili doğru düzgün bir tahmin yürütemeyeceksiniz. ancak 200den sonra sayfaları hızlı hızlı çevirecek; 300 den sonra ise kalbiniz hızlı hızlı atmaya başlayacak. Sabahlamama kesinlikle değdi. 3-4 gün gibi bir süreye yaymış olmak kesinlikle benim boşluğumdan ötürü. Tek seferde okunabilecek kadar akıcı ve güzel bir anlatımla yazılmış.
Her zaman bir şimdiki zaman bir de geçmiş zaman şeklinde yazılan kitapları sevmişimdir. Arka kapakta da dendiği gibi bir cinayetin olduğu yıllarda 12-14 yaşlarındaki hallerini bir de artık yaşlanmış diyebileceğimiz 2016 hallerini biliyoruz.
Beğendiğim bir kitap için baştan savma bir inceleme yazmak istemiyorum çünkü herkes okusun istiyorum beğendiğim zaman.
Kitap için hiçbir fikrim yoktu sadece kapağı ilgimi çekmişti gerçekten mükemmel bir tasarım olmuş. Bu 1000kitap puanına da bakınca almak için yeterli oldu. Gerçekten aldığı puanı hak eden bir kitap.
Kitabımız biraz karma mantığı ile kurulu. Ne ekersen onu biçersin. Karakterlerin başına gelen şeyler için üzülüyorsunuz ama devam ettikçe şaka yapıyor olmalısın moduna geçiyorsunuz...
Kitap kesinlikle ince elenip sık düşünülerek yazılmış. Sonunu kestiremediğim kitaplar gerçekten bende hayranlık uyandırıyor. Bu kitapta buldum dediğiniz her ipucu aslında sizi yanlış yönlendirmeye yetiyor.
Olay kısaca arkadaş çetesinin bulduğu bir ceset ve yıllar sonra sadece kendi çetelerinin bildiği çöp adam simgeleri ile bırakılan bir mesajla tekrar olayların gün yüzüne çıkmasıyla ilgili.
Ve Ed... Ne kadar zeki bir insan... Hafif psikopat bir ana karakterimiz var. Olayları Eddie'nin ağzından, düşüncelerinden dinliyoruz. Koleksiyoncu olabilir ama bu biraz abartı değil mi gerçekten? Okursanız zekasına hayran kalacağınıza eminim.
Yazar keşke bazı şeyleri betimlemeseydi diyeceksiniz okurken ama her şeye rağmen benden tam puan alan nadir kitaplardan. Bir kitap için kaç tane alıntı yaptığım o kitabı ne denli sevdiğimin bir göstergesidir aslında... Ve bu kitap için? Gerçekten çok fazla. Her cümle özenilerek kurulmuş.
....
1000Kitap üzerinden yayımladığım bazı Kitaptan alıntılarım:


Kimse ölüme hazırlayamaz kendini. Böylesi bir bitişe asla hazırlanamazsın. İnsanoğlu hayatını kontrol edebilmeye alışkındır. Hayatını bir nebzeye kadar da olsa büyütüp geliştirmeye. Ama ölüm hiçbir tartışmaya mahal vermez. Hiçbir bahaneye, hiçbir itiraza izin vermez. Ölüm, ölümdür ve bütün kozlar onun elindedir. Sayfa 336 - pegasus

Cezapları içki şişesinin dibinde kim kaybetmiş ki ben bulayım?
Amaç bu değil zaten. Şişenin dibine vurmanın asıl amacı cevapları bulmaktan çok soruları unutmak aslında.Sayfa 291 - pegasus

Tecrübelerimizin , topladığımız ve biriktirdiğimiz bütün hatıraların bir toplamı değilsek başka neyiz ki şu hayatta?Sayfa 265 - pegasus


sen ne dersen de bunun hiçbir önemi yoktur; yalnızca duymak istediklerini duyarlar.
C. J. Tudor
Sayfa 238 - pegasus


suçluluk duygusu değil tam olarak ama onun ikizi; sorumluluk duygusu. Kendini her şeyden sorumlu hissetme.
C. J. Tudor
Sayfa 208 - pegasus


İyi bir insan olmanın ilahiler okumak ya da mitik bir tanrıya dua etmekle hiçbir alakası olmadığını anlamalısın. Boynuna bir haç takıp her pazar kiliseye giderek iyi bir insan olamazsın.
C. J. Tudor
Sayfa 195 - pegasus



Benim hayatım yapmadığım şeylerle tanımlandı hep. Söyleyemediğim şeylerle. Bence bu pek çok insan için geçerli. Bizi şekillendiren her zaman başardıklarımız değil, ihmal ettiklerimiz aslında. Yalanlar değil, söyleyemediğimiz doğrular.
C. J. Tudor
Sayfa 181 - pegasus



+"Çünkü ben seni üzecek bir şey asla yapmam bunu bilmeni istiyorum."
-"Biliyorum." diyorum ama aslında böyle düşünmüyorum. İnsanlar bunu yaptıklarının farkında bile olmadan üzebilirler seni.
C. J. Tudor
Sayfa 160 - pegasus


Sana bir şey söylemek isterlerse söylerler zaten. Eğer sen soracak olursan kabuklarına çekilmelerine yol açmaktan başka bir işe yaramaz.
C. J. Tudor
Sayfa 160 - pegasus





"Arkadaşlar... İnsanın başına dert açmaktan başka işe yaramazlar."
C. J. Tudor
Sayfa 159 - pegasus



Hepimiz uygarlaşmış gibi davranıyoruz, oysa özümüzde hiç öyle değiliz.
C. J. Tudor
Sayfa 133 - pegasus



Bu hayatta ne yaptığının öldükten sonra herhangi bir fark yaratacağını sanmıyorum. İyi ya da kötü olmuşsun, fark etmez. Ama hayattayken çok fark eder. Diğer insanlar için.
C. J. Tudor
Sayfa 124 - pegasus



İnsan bazı şeylerin asla yitip gitmeyeceğini bilmek istiyordu.
C. J. Tudor
Sayfa 101 - pegasus


Sevgi hakkında onca slogan atıyorlardı ama belli ki içleri nefret doluydu.
C. J. Tudor
Sayfa 89 - pegasus


Çocukken bulduğunuz fikirler rüzgarla savrulan tohumlar gibidir. Bazıları tutmaz, esintiyle birlikte sürüklenir ve unutulurlar, bir daha adını bile duymazsınız. Bazılarıysa kök salar. Derinlere kadar inip büyür, serpilirler.
C. J. Tudor
Sayfa 89 - pegasus


Şahsen ben korkuları alıp küçük bir kutunun içine sıkı sıkı kilitlemenin ve sonra bu kutuyu zihninin en derin, en karanlık köşesinde saklamanın çok daha iyi olduğunu düşünüyordum.
C. J. Tudor
Sayfa 85 - pegasus


Ne diyebilirim, bazı kırışıklıklar yaşanmışlıkları gösterir.
C. J. Tudor
Sayfa 81 - pegasus


Bu gibi anlar kitaplarda hep daha dramatik olur. Oysa gerçeğin sıradanlığı insanı hayal kırıklığına uğratıyor.
C. J. Tudor
Sayfa 81 - pegasus



+ "Bunca yıldan sonra anlatacak çok şeyimiz vardır herhalde?"

-"Birbirinize söyleyeceğiniz önemli bir şey olsaydı daha önce konuşurdunuz, değil mi?"
C. J. Tudor
Sayfa 79 - pegasus



Hiçbir şey olmamış gibi davranıyorduk. Çocukken böyledir. Bir şeyleri boş verebilirsiniz. Büyüdükçe bunu yapmak zorlaşır.
C. J. Tudor
Sayfa 69 - pegasus


Meleklerin adım atmaya korktuğu yere aptallar koşa koşa gidermiş. Bu sözü hiç duymuş muydun?
C. J. Tudor
Sayfa 66 - pegasus


Geleceğimin nasıl olabileceğini gördüm, bunu önlemek için elimden gelen her şeyi yaparım, ömrümü kısaltacak olsa bile.
C. J. Tudor
Sayfa 61 - pegasus



Hayatta değiştirebileceğiniz şeyler vardır; kilonuz, görünüşünüz ve hatta adınız gibi. Ama bir de ne kadar isterseniz isteyin, denerseniz deneyin ve çabalarsanız çabalayın asla fark yaratamayacağınız şeyler vardır. Bizi şekillendiren şeyler de bunlardır. Değiştirebileceklerimiz değil, değiştiremediklerimiz belirler kim olduğumuzu.
C. J. Tudor
Sayfa 59 - pegasus


-"Çocukluğundan beri tanıdığın insanlar sadece"

+"Arkadaşlığın tanımı bu değil midir zaten?"

-"Hayır, bu komşuluğun tanımı. Gerçekten onlarla vakit geçirmek istediğin için değil, tamamen alışkanlıktan ve ortak geçmişinizden ötürü takılmak zorunda hissettiğin insanlar bunlar."
C. J. Tudor
Sayfa 32 - pegasus





Dünya bir kar küresiyse eğer vurdumduymaz bir tanrının gelip küçük dünyamızı sertçe salladığı ve sonra yine masanın üstündeki yerine bıraktığı gündü o.
C. J. Tudor
Sayfa 11 - pegasus




....



Share on Google Plus

About gezen mühendis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi

  Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi Ufkunuzu genişletecek, bir çok olaya farklı açıdan yeni bir görüş kazanacağınızı düşündüğüm kitap. En azın...

Bu Blogda Ara