İnsan Kendisinin Aynasıdır - OSHO kitap incelemesi

İnsanlar böyle kitap okumaktan kaçınıyorlar.Belki gerçeklerin yüzüne vurulması hoşlarına gitmiyor, belki de sorgulamadan kabullenmenin rahatlığını yaşıyorlardır. Bence bu kitabı ufku geniş olanlar okumalı. Çünkü kitabı şöyle bir kurcalayıp "Ateist kitabı mı okuyorsun sen?" diye bir soru yöneltilince insan bir duraksıyor. Sorgulamadan olur mu bu işler yahu? Hem ne alakası var bu kitabın ateistlikle?
Kitap sadece dini, Tanrıyı ele almıyor. Genel yaklaşımlardan aforizmalar barındırıyor. Genellikle anı yaşamaktan, zincirlerden kurtulmaktan bahsediyor. Kişisel gelişim kitaplarının aksine "Ben sizi zincirlerinizden kurtaracağım!" demiyor tam tersine "Siz zincirlerinizi seviyorsanız ve kurtulsanız bile o zincirlerinizi geri isteyecekseniz neden kurtarayım?" diyor. 
Kitap bakış açınıza yeni bir pencere sunuyor. Olayları farklı açılardan da ele almanız gerek çünkü. Dogmatik bir şekilde kabul etmeyin hiçbir şeyi. Kitabın bilerek dini kısımları ve diğer bölümlerini siteden peş peşe alıntıladım. Sırf like sayısını görmek için. "Tanrı izliyor, düşüncelerimizde bile özgür değiliz" dediğimde hemen o alıntı kaydırılmaya çalışılıyor. Bilmiyorum efendim kitap bence şöyle bir okunulmalı. Okuduğunuz hiçbir kitabı tam anlamıyla benimseyemezsiniz.
Size uyan ve uymayan tarafları vardır. Bu kitap için de elbette bir yandan çok haklı derken bi yandan abartmasan mı artık diyeceksiniz.


Bir rüyanın farkında olmak rüyanın ölümüdür.
Sayfa 92 - omega


Yanımda yüz dolarlık bir bankot varsa, onu cebime koyar ve asla kullanmazsam, ona sahip olsam ne fark eder? Cebimde bir parça kağıt da taşıyabilirim ve o da aynı amaca hizmet edecektir.
Sayfa 87 - omega


Şüphenin olduğu yerde aşk yeterli olur mu hiç ?
Evlilik olayı zaten tamamen siz güven duymadığınız için vardır. Bu yüzden aranıza yasaları sokuyorsunuz, yoksa aşk yeterli olurdu.
Sayfa 85 - omega


Geçen zaman değildir; gelip geçenler bizleriz.
Gelip geçenin kendimiz olduğunun farkına varmaktansa, büyük icatta bulunarak saati yarattık, böylece geçen şey zaman oldu.
Sayfa 82 - omega



Siz ise hiçbir şey yapmıyorsunuz, çünkü her şeyi Tanrının yapacağını sanıyorsunuz.
Sayfa 69 - omega



O yüzden anın kıymetini biliniz
Dün de yarın bir şeyler olacağını düşünüyordunuz. Dünün yarını geldi, bugün oldu ve hiçbir şey olmadı. Ve yıllardır böyle sürüp gidiyor.
Sayfa 64 - omega


Tüm yeryüzü birdir. Siz yalnızca haritaların üzerinde çizgiler çizmeye ve bu çizgiler için savaşmaya, öldürmeye ve cinayet işlemeye devam ediyorsunuz. Bu çok aptalca bir oyun.
Sayfa 61 - omega



Ve bu hayatı güzelleştiren küçük detaylardır
Hayat çok ufak tefek şeylerden ibarettir.
Sayfa 58 - omega



"..." Bu öfke nedeniyle de İsa'ya karşı aşırı bir fanatizm sergiliyorlar, böylece kimse onların öfkeli olduğunu bilmeyecek.
Sayfa 55 - omega


Her eylemi, her düşünceyi Tanrı izliyor. Bu nedenle dikkatli olun !
Düşüncelerinizde bile özgür olmaya izniniz yoktur. Tanrı izliyor.
Sayfa 45 - Aslında cümlenin devamını paragrafın sonunu da yazmak isterdim. Siz devamını kitabı okursanız görün lütfen.


Günah insanların içinde suçluluk hissi yaratma yöntemidir.
Sayfa 43 - omega


Hayatta olduğunuz sürece hayatın çok kıymetli olduğunu aklınızdan çıkarmayın; tek bir anı bile kaçırmayın.
Sayfa 41 - omega


Bir şey gözünüzün önünde olduğunda, onu göremezsiniz.
Sayfa 39 - omega


Dünyaya ucu açık bir potansiyelle, çok boyutlu bir potansiyelle geldiniz.
Sayfa 38 - omega

Tanrıyı ortadan kaldırıyorum, böylece artık zavallı yaşlı adamı suçlayamazsınız. Onu her şey için yeterince suçladınız.
...
Sorumluluğu üzerinizden atmak için onu yaratan sizlersiniz. Sorumluluğu artık üzerinize alın.
Sayfa 37 - omega


Öylesine güzel... Sadece benim için değil sizin için de aynı zamanda. Ama...
Sanki ben durmuş gün doğumunu izliyorum, siz ise yanımda duruyorsunuz ama gözleriniz kapalı. "..." Ama güneş ne yapsın? Siz gözlerinizi kapatmış öylece duruyorsunuz.
Sayfa 35 - omega


Siz her ne haldeyseniz bundan bizzat sorumlusunuz. Eğer sefalet içindeyseniz, bundan kendiniz sorumlusunuz. Bu sorumluluğu başkasına yıkmaya çalışmayın.
...
Geçmişte yaşadıklarınızdan ve gelecekte yaşayacaklarınızdan sadece kendiniz sorumlusunuz. Sorumluluğu bütünüyle kabul ettiğiniz an olgunlaşacaksınız.
Sayfa 34 - omega


Işık her yere dolduğunda, karanlık kaybolur ama aslında karanlığın kaçtığı falan yoktur. Karanlık zaten hiç yoktur, söz konusu olan ışığın olmamasıdır.
Sayfa 29 - omega


Unutmayın ki sadece deneyimlediğiniz şey size aittir. Bildiğiniz şeyler ise sadece bildiklerinizdir.
Sayfa 26 - omega


"ben kızgınım" şeklinde neden düşünüyorsunuz ki?
Gelip geçen sadece öfke düşüncesidir; bırakın gelip geçsin, siz sadece izleyin.
Sayfa 25 - omega


Oysa yalancıların iyi bir hafızaya ihtiyacı vardır...
Eğer sadece gerçeği söylüyorsanız, onu hatırlamanız gerekmez.
Sayfa 19 - omega

"Evet"e ulaşmak istiyorsanız, yaşamda tek bir evet bulabilmek için bin kez hayır demeniz gerekir.
Sayfa 17 - omega

Aynı dünyada farklı bir şekilde yaşamaya başlarsınız. Aynı insanların arasındasınızdır ama tavrınız, yaklaşımız farklıdır. Suyun üzerindeki nilüfer çiçeği gibi yaşarsınız; suyun içinde ama kesinlikle suyun değmediği bir nilüfer....
Sayfa 14 - omega


Düşüncelerinizin kaçının kendinize ait olduğunu şöyle bir saysanız, tek bir düşüncenin bile aslında size ait olmadığını görüp şaşırırdınız.


Onlar kişiliğinizi kalıba dökmekte, ona şekil vermekteydiler ve siz olmadığınız, asla da olamayacağınız bir şeye dönüştürdüler.
Sayfa 22 - omega
Share on Google Plus

About gezen mühendis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi

  Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi Ufkunuzu genişletecek, bir çok olaya farklı açıdan yeni bir görüş kazanacağınızı düşündüğüm kitap. En azın...

Bu Blogda Ara