Ay Işığı Sokağı - Stefan Zweig Kitap incelemesi





Kitap beş kısa öyküden oluşmaktadır.İlk öykü kitaba adını vermiştir.Öyküler ızdırap,intihar,hırs,sevgi genel olarak üzüntü temalı.
Klasik Zweig... Gene parmağımızdan bile ince olan kitaba bir sürü dokunaklı hayat sığdırmayı başarmış.
Kitap birkaç öykünün birleşiminden oluşuyor. Ve yazarımızın o karamsar ruh halini bu kitapta da karşı sandalyemize oturtup beraber okuyoruz.
Bir insan neden ölür? Yalnızlık? Özlem? Pişmanlık? Veya başaramama hissi? Her hikayemizde başka bir neden bize sarılıyor. Daha paragraf başlamadan anlıyorsunuz cümlenin sonunu ama gene de devamını getirmek istemeseniz bile gözleriniz sizden bağımsız hareket ediyor.
Beraber o sokağı arayıp, beraber askerle saklanacağız ya da bekleyeceğiz beyefendinin dönüşünü... Betimlemesi en kuvvetli yazar sonuçta. Az kelimelerle bile vermeyi başarmış bize o hissi.
Beni en çok üzen sanırım son hikaye oldu. En kısa ama en çok içime oturan... Belki de kendimi gördüğümdendir bilinmez ama kurgusal bile olsa üzülmemek elde değil.


 Alıntılarım:

  • Öyle ya, kim dönüp gölgesini kontrol ederdi ki? Gölgesinin sadakatle sürünerek ve sessiz adımlarının arkasından geldiğini hissederdi insan ,

    Sayfa 34 - iş bankası


  • Rastlantının matkap uçları elmastandır ve içinde bolca tehlikeli tuzak barındıran kader, hiç umulmadık bir yerden kendine kapı bulmayı bilir ve kaya gibi sert mizaçları bile temelinden sarsarak darmadağın eder.

    Sayfa 26 - iş bankası
  • Genel durumuna baktığımda yorgun, hiçbir şey hissetmeden alışkanlıktan yaşamayı sürdüren bir insan algılıyordum.

    Sayfa 6 - iş bankası

Share on Google Plus

About gezen mühendis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi

  Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi Ufkunuzu genişletecek, bir çok olaya farklı açıdan yeni bir görüş kazanacağınızı düşündüğüm kitap. En azın...

Bu Blogda Ara