GÜN OLUR ASRA BEDEL – CENGİZ AYTMATOV



Ustalıkla yazılmış bir kitap. Başta kalın olmasından insanın gözü korkuyor bitmez diye ama olanca işim olmasına rağmen 2,5 günde kitap bitti. Çünkü böylesine sürükleyici ve haika bir kitap daha yok! Uzun zamandır okuduğum en iyi kitaplardan bir tanesi ve kesinlikle okumaya değer.

 Kitabın konusuna gelirsek yedigey adındaki adamın kazangap ın cenazesini götürürken aklına gelen anılardan ve o bölgedeki uzay üstünü anlatıyor.

 Kitabı okurken sabitcan için evlat olsa eldivenle bile sevilmez diyeceksiniz, bundan neredeyse eminim… onun dışında kitaptan oldukça mutluluk duyacaksınız ve heyecanla diğer saygıya geçecek iye gezenini anlatmasını bekleyeceksiniz. Böyle diyorum çünkü kitap bölümler arasına bölüm sokarak yazılmış bir kitap ve hepsi birbiriyle bağlantılı. Kitaplarda bir bihi verildikten sonra bilmiyorum gidip araştırayım demenize gerek yok çünkü o bilgi hemen arka sayfada sizi bekliyor olacak. Örneğin bir destandan bahsediyor değil mi? Hoop arka sayfada o destan. Oldukça eğlenceli ve insana bir şeyler katan kitap. Kesinlikle okumanızı öneririm. Sarı-özek bozkırında geçen bir romandır gün olur asra bedel.
  Çevirmenın notuna göre ‘’cengiz han a küsen bulut’’ adlı eserinde burada tam açıklanmayan şeylerı orada anlatmış. Örneğin romandaki bir kahramanın neden nasıl öldüğü felan orada anlatılıyormuş. O yüzden ikisini beraber okumanın daha güzel olacağını düşünmüs.

  KİTAPTAN ALINTILAR
< çok tuhaf şeyler işitiyordu insan bu dünyada. Bunların hangisi doğru hangisi yalan nereden bileceksiniz? -sf 22
< ne gerek var böbürlenmesine, kibirlenmesine? Olduğu gibi görünmeliydi insan. – sf 26
< en işe yaramaz ama hayatta olan bir baba, en ünlü ama ölmüş bir babadan bin kere daha iyidir. – sf 31
< hür yaşamaya alışan köleliğe kolay kolay alışamaz – sf 33
 < ne hale gelmiş bu nesil? Her şey önemli ama ölüm önemli değil. … Eğer ölümün onlar için bir anlamı yoksa, yaşamanın da yoktur. – sf 34
< bazı insanlar vardır, daha ilk karşılaşmada ona ısınır, güven ve sempati duyarsınız. – sf 81
 <
+şakadan anlamaz mısın sen?
 -Bazı şeyler vardır ki onlarla şaka yapılmaz! - sf 88
SPOİLER İÇERİR! KİTAP SINAVI OLANLAR BURAYA, KİTABI OKUYACAKLAR KİTAPÇIYA :D


Kısa notlar
 < kazangap ın öldüğünü yedigey in karısı ukubala görüyor 
>bu köy sekiz ( 8 ) evden oluşan bir yerdir.
 >yedigey çok kızınca devesine kara timsah diye küfrederdi. Bu adı ona huysuzluğundan dolayı demiryolcular koymuştu. Asıl adı karanar dı. 
< iye güneşinin oradaki uzaylıların adı orman-göğsü idir. 
< yedigey in oğlu askerdeyken ölmüştür. 

Soru Cevap
> neden boranlı yedigey denirdi? Bazen birden bire bora gibi patlayan sert bir adam olduğu için. 

>demiurg projesinin amacı neydi X gezenindeki kaynaklar için araştırma yapmaktı.

 >neden burada işe başlamıştır? Kazangap ile nasıl tanışmıştır? Çünkü yedigey dışarıdan sağlam gözükse de savaş zamanı yanına patlayan bir mayında ötürü beyin sarsıntısı geçirmiştir ve ağır iş yapamıyordur. Burada tren işi daha basittir. Onu buraya kazangap getirmiştir. Onun bir kömür işinde çalışırken görmüş devesini emanet etmiştir. Döndüğünde aslında sağlıklı olmadığını anlamış ve ona bu işi teklif etmiştir.

 < neden kazangap askere alınmıyor? Babasının parasından dolayı sanıyor ve babam kulak ( ağa ) değil demek için gittiğinde demir yolunda çalışanları savaşa almadıklarını öğreniyor.

 >karanar ın neden resmi çekiliyor Çünkü kendisi çok özel bir devedir. Bir eğitim kitabının kapağını süslüyor daha sonra bu resimler. 

>boranlı yedigey in çocukluk hayali neydi? Bir martı olup aral ın üstünde uçmak. Kazangap ın cenazesinde benzer bir istekte gene bulunuyor.

 >mankurt nedir? Hafızaları silinerek köleleştirilen insanlara verilen addır. Juan-juanlar’ a hizmet etmek dışında amaçları yoktur. 

>Nayman Ana kimdir? Neden ağıt yapmıştır? Mezarlığın adı neden Nayman Ana olmuştur? Nayman ana juan-juanlarla yapılan bir savaşta oğlunu esir olarak kaybetmiştir. Ölü olarak onu bulamadığı için onu aramaya gitmiştir. O sırada bir deve sürüsünün çobanı olarak oğlunu bulur ancak ne yazık ki mankurt olmuştur. Bunun için oğluna hatırlatmayı kendine görev edinir ve sürekli onunla ilgilenir. Ancak boşadır. Oğluna ok ve yay verirler ‘’gördüğünü vur derler’’ annesini hatırlamayan mankurt olmuş oğlu onu vurur. Annesinin son sözleri ‘’Adını hatırla! Kim olduğunu hatırla! Babanın adı dönenbay! Dönenbay! Dönenbay! ‘’ olmuştur. Dönenbay kuşu buradan çıkmaktadır ve kitap sonunda karşılaşacağımız bir kuştur. Ana nın yattığı yer anlamına gelen AnaBeyit denmiştir.

 >Eğer ben bir öğretmen olsaydım ve gıcık bir öğretmen olsaydım kitapta yer alan efsanelerden birini anlatmanızı isterdim. 

 < üç adam neden gelmişti? Abutalip kuttubayev i yazdıklarından dolayı bahene üreterek tutuklamak için. Abutalıp öldükten2-3 yıl sonra suçsuz olduğu anlaşılıyor.

 >abutalip kuttubayev neden öldü? Çocuklarından ayrılmaya dayanamadı ve ayrılıp acısıyla kalbi durdu.

<zarife, yedigey e karanar’ı aramaya gitmeden önce ne veriyor? Boğazı üşümemesi için atkı veriyor. *Yedigey mutlulukla köyden ayrılırken zarife de trenle köyden ayrılıp gitmiştir. Daha sonra da başkasıyla evlenmiştir. Bunu öğrenince sanki karanarın suçuymuş gibi öldüresiye dövmüştür.

 >mezarlığa giderken nasıl bir engelle karşılaştılar? Ne yaptılar? Uzay üssü orayı yasak bölge ilan etmişti ve mezarlığı yıkmayı düşünüyordu. Bu yüzden geçişe izin verilmedi. Cenazenin geri götürülmesi ayıp olduğu için köye 2 saat uzaklıkta bir yere kazangap ı gömdüler. Yedigey de vasiyeti olarak buraya gömülmek istediğini söyledi.
Share on Google Plus

About gezen mühendis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 yorum:

  1. Süper olmuş okumadım ama eminim oyle olmuşturr:))

    YanıtlaSil
  2. Çok iyi olmuş. Teşekkülerl

    YanıtlaSil
  3. abutalip kuttubayev tutuklandıktan sonra bu düzeni bozmak için trenin önüne atlayarak intihar etmiştir yargılanmadan hemen önce (cengiz hana küsen bulut)

    YanıtlaSil
  4. Abutalin ölme nedeni o değil . Gün Olur Asra Bedel kitabı tam anlamıyla yayınlanamamış . Bu yüzden kitaptan çıkarılan bazı kısımları Aytmatov daha sonradan çıkardığı Cengiz Hana Küsen Bulut adlı kitabında anlatıyor . Bu arada ölüm nedeni sanırım Tansıkbayev tarafından vurulması .

    YanıtlaSil
  5. Sizlere çok teşekkür ederim çok yardımı oldu verdiğiniz bilgilerin



    YanıtlaSil

Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi

  Rotasız Seyyah Kitap İncelemesi Ufkunuzu genişletecek, bir çok olaya farklı açıdan yeni bir görüş kazanacağınızı düşündüğüm kitap. En azın...

Bu Blogda Ara